Viktiga anledningar till att installera ett brandlarm hemma och på kontoret | Biztrends

Trots att vi svenskar lär oss från barnsben att det är viktigt att ha brandlarm såsom brandvarnare installerade hemma, finns det fortfarande många som inte tar detta på allvar och tänker att de kommer märka om det brinner eller börjar lukta rök. Detta är dock ett livsfarligt tankesätt. Sömnen störs nämligen inte alls lika mycket av lukt som av höga ljud, då luktsinnet försämras när vi sover och det kan därför ta lång tid innan du upptäcker branden. Tyvärr ibland så lång tid att det kan vara för sent.

Det är därför otroligt viktigt att ha ett fungerande brandlarm installerat hemma som kan varna dig om eld och rök med hjälp av höga ljud. Det är detta som kommer kunna rädda dig, din familj och eventuellt din bostad från livshotande eller ej reparerbara skador. Detta gäller såklart även för kontoret där det kan finnas många gömda utrymmen och material som fort kan ta eld och sprida sig innan du hunnit reagera på lukten. Det är viktigt att dessa kontrolleras med jämna mellanrum för att säkerställa att de fungerar som de ska och inte är i behov av nya batterier om du använder dig av ett trådlöst brandlarm. Ett brandlarm varnar dig helt enkelt i hemmet eller på arbetsplatsen när du är ouppmärksam, arbetar eller sover och gör att du har möjlighet att vidta åtgärder innan allt för stora skador uppstår. Detta kan bidra till att du undviker enorma kostnader i form av skador på fastighet och inredning, men också livshotande skador på de som befinner sig i byggnaden.

Hur ska brandvarnare sitta placerade?

När du installerar brandlarm hemma eller på kontoret ska de sitta utplacerade var 50 m2 på samtliga våningsplan och gärna där trappan slutar på den övre våningen. De ska också placeras på platser där det är vanligt att bränder utbryter, som till exempel i köket, samt i närheten av hemmets alla sovrum för att du och dina familjemedlemmar ska vakna om det sker en olycka på natten. Hur ska då själva placeringen av ett trådlöst brandlarm se ut? Enligt Brandskyddsföreningen ska de helst monteras i taket i mitten av rummet med minst 50 cm fritt utrymme runt omkring. Skulle du inte ha möjlighet att placera din brandvarnare i taket kan den sättas på väggen och då minst 15 cm från taket. Tänk dock på att en väggmonterad brandvarnare kan ta längre tid på sig att varna än en takmonterad.

Vilka typer av brandlarm finns tillgängliga?

Det finns många olika modeller tillgängliga på marknaden och vilken som passar dig beror på hemmets förutsättningar eller vilka uppgifter ni ägnar er åt på arbetsplatsen. Vissa tillverkare erbjuder smarta larm med kamera för att, förutom hjälp från rök- och värmedetektorer, kunna upptäcka branden med mörkerseende kameradetektorer. På så sätt kan du och larmcentralen få ett MMS eller e-mail med bild för att snabbt upptäcka branden även om du inte befinner dig i byggnaden. Kontrollera att ditt hem eller kontor är utrustat med rätt larm och säkerhetslösningar redan idag för att vara förberedd om olyckan är framme.