utbildningar fotvård | YHHS

Vill du träffa människor, sprida glädje och kunna arbeta över hela världen? Då ska du leta efter utbildningar inom fotvård. Här får du veta varför du ska gå en fotvårdsutbildning, vad du får lära dig på en pedikyrutbildning och varför det är smart att gå en utbildning med chans till dubbla diplom.

Vad är pedikyr?

Ordet pedikyr kommer från det latinska ordet “pedis” som betyder av foten och det latinska ordet “cura” som betyder vård. Pedikyr, alltså fotvård, syftar till att förbättra utseendet hos fötterna och tånaglarna, men också förhindra nagelsjukdomar och annan nagelproblematik. Människor har vårdat sina naglar i mer än 4 000 år och i södra Babylonien sägs samhällets övre skikt ha använt verktyg av guld när de gav sig själva pedikyr. I en av faraonernas gravar finns avbildningar av manikyr och pedikyr. Redan de gamla egyptierna färgade sina tånaglar ー Cleopatra sägs ha haft djupröda tånaglar. 

Varför arbeta inom fotvård?

Att gå en av alla utbildningar inom fotvård gör det möjligt för dig att jobba inom fotvård där du får möjlighet att sätta guldkant på någons tillvaro, får träffa många olika människor och kan arbeta var som helst i världen ー på ett lyxhotell eller din egen salong. Wellnesstrenden är här för att stanna, antalet spa-anläggningar spås öka fram till 2025 och även om vi går in i en lågkonjunktur visar statistik att spa-anläggningar klarar finanskrisen bättre än hotell- och konferensanläggningar. 

Vad får man lära sig på en pedikyrutbildning?

På en pedikyrutbildning lär du dig grundläggande kunskaper om nagelns och fotens anatomi och fysiologi som gör att du kan utföra professionell pedikyr och fotmassage. Du får också förutsättningarna att både kunna planera och utföra fot- och nagelbehandlingar samt att kunna ge utförliga råd för att kunden själv ska kunna behandla sina fötter hemma. 

Säkerställ att den utbildning som du väljer har salongspraktik som gör det möjligt att kunna öva behandlingsvana, hantverksteknik och utveckla god försäljningsteknik. 

Väljer du istället en fotvårdsutbildning får du en utbildning som fokuserar på de mer medicinska delarna.  

Exempel på kurser som kan ingå i en fotvårdsutbildning:

  • praktisk fotvård
  • instrumentteknik
  • fot- och underbensmassage
  • fot- och nagelanatomi
  • fotterapi
  • Vårdpedagogik.

Hur långa brukar utbildningar inom fotvård vara?

Utbildningens längd skiljer sig mellan olika utbildningar inom fotvård ー från en dag upp till 1,5 år för att bli medicinsk fotvårdsterapeut. Väljer du en spa- och pedikyrutbildning pågår utbildningen i cirka 60 veckor. 

Varför söka till en spa- och pedikyrutbildning?

Det finns ett flertal utbildningar inom fotvård i landet. Hoppa inte på första bästa utan välj en utbildning som ger dig störst chans att få jobb där du vill arbeta eller ger dig många valmöjligheter. Genom att gå en spa- och pedikyrutbildning som till exempel hud- och spaterapeut i Stockholm eller hudterapeut och spaterapeut i Göteborg får du en bred utbildning med kursmoment som berör exempelvis spa, pedikyr, manikyr och hudvård. 

Pluggar du både spa- och hudterapeut där pedikyr ingår har du chans att få dubbla diplom både som hudterapeut och som spaterapeut. Beroende på hur snabbt du vill komma ut i arbete finns yrkeshögskoleutbildningar inom fotvård samt hud- och spaterapeut som privat utbildning

Vill du fokusera mer på massage än spa-segmentet, är hud- och massageterapeututbildning i Stockholm ett bra val för dig.