vandring teneriffa längs havet

Att vandra på Teneriffa övertygade oss att Kanarieöarna erbjuder en av Europas bästa möjligheter till vandring, speciellt på vintern. Vandring på Teneriffa erbjuder allt från vulkaniska miljöer likt ytan på Mars, till böljande bergssluttningar som slingrar sig ända ut till havet.

Den mest storslagna vandringen på Teneriffa hittar du i Anagabergen, Teide nationalpark och Tenobergen. Vi rekommenderar att spendera minst en vecka på ön för att uppleva allt Teneriffas vandringsleder har att erbjuda.

I denna artikel kommer vi ge våra förslag på de 3 bästa vandringslederna du måste uppleva på din vandringsresa till Teneriffa.

1. Santiago del Teide till Masca

Startpunkt: Santiago del Teide

Typ av led: Punkt till punkt

Längd: 8,5 km

Svårighetsgrad: Enkel

Tid: 3 timmar

Denna punkt till punkt vandringsled från Santiago del Teide stad till Mascabyn lyfter fram det bästa Tenobergen har att erbjuda. Det är en vandringsled man gärna upplever fler än en gång. 

Denna vandring på Tenerfiffa börjar med att vandra upp till Degollada de la Mesas col. Därifrån, ta en kort avstickare till Pico Verde som erbjuder en oslagbar vy av den slingrande vandringsleden TF-436 som skär genom bergen till Masca. 

Efter du återvänt till Degollada de la Mesas col så följer du bergskammen och slutligen stiger ned genom en imponerande lagerskog till Mirador de Cruz de Hilda utkiksplats. Den sista sträckan tar dig till Mascabyn där du kan ta en bit att äta innan du tar dig tillbaka till Masca via buss för att hitta nästa led att vandra på Teneriffa.

2. Roques de García 

Startpunkt: Mirador de la Ruleta

Typ av led: Loop

Längd: 3,4 km

Svårighetsgrad: Enkel

Tid: 1:15 timmar

Pico del Teide är Spaniens högsta berg – hit flockas otaliga turister varje år. Men, om du försöker se förbi denna storslagna vulkan så kommer du upptäcka ett varierat utbud av vandringsleder som korsar Las Cañadas caldera. En kort och enkel vandringsled alla bör uppleva är Roques de García.

Med berget Teide i full vy kommer du cirkulera parkens mest storslagna stenformation under cirka en timma. Vandringsleden börjar vid Mirador de la Ruleta, tvärsemot Parado Nacional.

Från Mirador de la Ruletas utsiktsplats kan du se den imponerande Le Catedral stenen sticka ut från kratergolvet. I bakgrunden ser kraterranden ut som en stenvägg. Någon du inte får missa på din vandringsresa till Teneriffa.

3. Parador Nacional to Montaña Guajara Circuit Trail

Startpunkt: Parador Nacional

Typ av led: Led

Längd: 10,1 km

Svårighetsgrad: Medelsvår – Svår

Tid: 4:30 timmar

Montaña Guajara är det högsta berget längs med kraterranden i Teide nationalpark. Medan det finns ett flertal olika sätt att ta sig till toppen av Montaña Guajara så rekommenderar vi att börja vid Parador Nacional. Härifrån är det en långsam och stadig uppgång till Gaurara platån. På toppen får du en briljant översiktsvy över hela kraterlandskapet och Teide. Hela rundan tar ungefär 4:30 timmar.

Vandring på Teneriffa är svårslaget, och antal vandringsleder är många där det finns något för både nybörjare såväl som proffs. Vi rekommenderar starkt att testa någon av de vandringslederna nämnda ovan. Men kom ihåg att de finns så många fler.