vandringsleder | Biztrends

Baskien är fylld av minnesvärda och äventyrsfulla vandringsleder i olika längder med olika svårighetsgrader som slingrar sig igenom några av Baskiens vackraste miljöer. Vackra kustvägar, skogsleder, bergskedjor, “foodie”-leder, en resa till Baskien erbjuder allt och lite mer för alla att kunna avnjuta. Nedan hittar du vår topp 6 lista över vandringsleder du måste uppleva på din resa till Baskien.

1. Norra Camino

känd som Vägen av St. James. Medan den populäraste Caminoleden enbart går igenom en liten del av Baskien så slingrar sig Camino del Norte eller Norra Camino sig längs med hela Baskiens kustlinje. Vandringsleden sträcker sig hela vägen från Irún, gränsen till Frankrike, till Arzua, och tar flera veckor att genomföra. Om du letar efter något mindre utmanande rekommenderar vi att enbart gå en del av Norra Camino under en dag på din resa till Baskien. Några av de bästa delarna är från Irún till San Sebastián, eller från San Sebastián till Zarautz med massa stränder på vägen.

2. Idiazábal Ostled

Är du en ostälskare? Då måste du gå denna vandringsled på dina resa till Baskien. Leden är döpt efter den hyllade Idiazábal osten där du går från ursprungsplatsen i bergen till platsen där den tillverkas i Idiazábal. Vandringsleden är cirkulär där du börjar och slutar i Seguare och tar cirka sex dagar att slutföra. Om du enbart planerar att gå en del av den rekommenderar vi den sista delen från Ordizia till Segura. Den sägs vara den mest intressanta då den är hem för både det kända Monumentet till Herden (Monument to the Sheperd statue) och Idiazábal ostbesökarcentret.

3. GR38

GR38 är även känt som “Vin- och fisk-leden” och påbörjas vid en av Oyóns vingårdar och sträcker sig över Bermeopasset. Detta är en uråldrig vandringsled som användes av handelsmän som brukade ta med sig fisk och salt från kuststäderna av Bermoe, Ondarroa och Lekeitio och återvända med vin och spannmål från de innersta delarna av Baskien. Hela leden är 166 km och tar ungefär en vecka att genomföra, men som precis med de andra två finns det kortare delar av leden du kan genomföra på en dag beroende på om du föredrar vin eller fisk och skaldjur.

4. Ignatianvägen

Ignatianvägen återskapar resan Ignacio de Loyola genomförde 1522 från Guipúzcoa i Baskien till hans hans katalanska födelsestad Manresa. Leden är hela 675 km lång där delen genom Baskien är 150 km lång. Det mest signifikanta med denna vandringsled genom Baskien är från Loiola till Zumarraga, en fyra timmars vandring från St Ingagiocs hus till kapellet La Antigua i Zumarraga.

5. GR120

GR120, eller “Leden av de tre templen, följer delar av samma led som Ignatianvägen. Första etappen är som beskrivet ovan från Loiola till Zumarraga, medan den andra etappen fortsätter till kyrkan av Arantzazu och tar cirka 6 och en halv timme. Leden passerar storslagna berg, stora grönskande skogar och Parque de Mirandaola, känt för sin långa historia av smidesvaror.

Planera din resa till Baskien idag

Vi rekommenderar starkt att besöka någon av ovan nämnda vandringsleder när du ska resa till Baskien. De erbjuder en oförglömlig upplevelse, men detta är bara toppen av isberget. Det finns så många fler minnesvärda vandringsleder, allt från kustleder fyllda med vackra utsikter till bergsleder med utsökt, kulturrik mat på fjällvandring.