Mousserande viner i mat | Biztrends

Är du ett stort fan av champagne och mousserande vin och vill hitta nya användningsområden för denna goda dryck än att endast skåla med? Fortsätt då läs denna guide för att ta reda på hur du kan använda bubbliga viner i mat och efterrätter eller när det passar att använda mousserande vin som bas i drink. Mer bubbel åt folket helt enkelt!

Mousserande viner i mat

Visste du att mousserande vin kan användas i mat på precis samma sätt som vanligt matlagningsvin? Spara dock de lite dyrare flaskorna för finare tillfällen. Precis som när du lagar mat med annan alkohol kommer nämligen värmen få alkoholen att avdunsta. Beroende på hur och under vilken temperatur du väljer att tillaga maten behöver alkoholen inte försvinna helt, men maten kommer garanterat inte att smaka lika starkt som om du druckit vinet direkt ur ett glas. Ju längre du låter maten och vinet tillagas, desto mer kommer alkoholen dock att förångas. Bubblorna kommer också att avdunsta och inte göra någon inverkan på maten, utan istället kommer sötman och det mousserande vinets torra egenskaper tillföra rätten det där lilla extra. Perfekt för exempelvis pastarätter, såser, soppor eller när du vill tillaga en riktigt god Moules à la Marinière. Använd då gärna ett mousserande vin från Frankrike för en extra genuin känsla! Eller varför inte smaksätta dina cupcakes med champagne nästa gång du ska bjuda vännerna på fika?

Du kan också använda mousserande viner som vinäger eftersom det kommer få samma karaktär som en vitvinsvinäger om du låter en stå öppen. Häll därför över ditt mousserande vin i en glasburk, täck med duk och förvara sedan på en sval och torr plats i några månader. Med jämna mellanrum kan du smaka på det för att ta reda på om det är redo att användas som vinäger över en god sallad eller som smaksättare i sås, soppa eller dressing!

Mousserande viner i drinkar

Det finns många recept på drinkar där basen utgörs av just mousserande vin. Det skapar en drink med en härligt porlande känsla och en frisk och torr karaktär och har blivit alltmer populär som fördrink de senaste åren. Några av de vanligaste är exempelvis Hugo där det mousserande vinet blandas med flädersaft, mynta och citronjuice eller Mimosa där champagnen eller det mousserande vinet blandas med apelsinjuice.

Olika typer av mousserande viner

Så, vilka olika typer av mousserande viner finns det då att välja bland? Till att börja med har du kanske det mest lyxiga alternativet, champagnen, som endast tillverkas i vindistriktet Champagne i Frankrike. Om det är just detta som bidrar till dess exklusivitet eller om det faktiskt smakar bättre än andra mousserande viner är upp till dig att avgöra. Annat mousserande vin från Frankrike kan ha i princip identisk karaktär och smak som champagne, men får alltså inte kallas för det på grund av att det inte kommer från detta distrikt. När du vill beställa mousserade viner i Italien ska du istället fråga efter Prosecco och befinner du dig i Spanien är det Cava som gäller. Skillnaden mellan prosecco, cava och champagne är, förutom att de kommer från olika länder och vindistrikt, att de tillverkas av olika druvor. Prosecco görs på druvan Glera och kan ha lite mindre bubblor än Cava och Champagne, medan Cava kan tillverkas av druvorna Macabeo, Xarel·lo och Parellada men lika gärna de klassiska champagnedruvorna Chardonnay och Pinot noir.

Testa dig fram för att hitta dina favoriter bland mousserande viner och låt dem bli en del av din matlagning och dina smaskiga drinkar!