Tips när du ska köpa vackra smycken i guld

Guld kommer nog alltid vara en av de ultimata representanterna för lyx och är en bra investering för dig som vill köpa ett smycke som inte förlorar i värde. Smycken i guld kan vara alltifrån halsband, örhängen, armband och ringar och är designade och formade på en mängd olika sätt. På så sätt är det enkelt att hitta ett smycke som passar just dig och din personlighet och som kan bli ett vackert tillskott i smyckeskrinet.

Om du är ute efter att köpa guld i Stockholm, eller någon annanstans i världen, kan det dock kännas förvirrande att hålla reda på alla olika egenskaper, stämplar och kvaliteter som visar på att smycket är äkta. Därför kommer här några samlade tips på vad du kan tänka på och titta efter för att känna dig säker på kvalitet och äkthet när det kommer till vackra smycken i guld, oavsett om det gäller örhängen, halsband, ringar eller armband.

Titta på mängden karat

En av de viktigaste sakerna du bör göra för att säkerställa smyckets kvalitet är att titta på guldmängden. Guld mäts i karat där den högsta enheten är 24 vilket betyder att ett smycke i guld, såsom ett par örhängen eller ett halsband, som marknadsförs som 24 K alltså är tillverkat i 100 % guld. Ju högre karat desto mer värdefullt är guldet. Guldsmycken kan också innehålla delar av andra metaller för att förbättra guldets färg eller hårdhet, då rent guld är ganska mjukt och känsligt. Vanliga exempel är palladium eller silver för att få fram vitt guld och koppar för att framställa roséguld. Dessa blandningar med andra metaller gör också att mängden karat sjunker och när du ska köpa guld i Stockholm kan du därför mötas av beteckningar såsom 18 K, 14 K eller 9 K. 18 karat guld innehåller 75 % rent guld, 14 karat guld innehåller 58,5 % rent guld och 9 karat guld innehåller 37,5 % rent guld. Termen karat används i de flesta delar av världen för att uppvisa smyckets guldinnehåll och gör det därför lätt att göra bra köp var du än befinner dig.

Håll koll på guldstämplarna

Utöver att kontrollera karatmängden när du ska köpa smycken i guld såsom halsband, örhängen eller ringar är att säkerställa att de har rätt stämplar. En av de officiella stämplar som finns för guld är den så kallade kattfoten med sina tre kronor. Denna kan användas om smycket inte har någon tillverkarstämpel och visar på att det kan granskas av Ädelmetallkontollen. När du tittar på guld i Stockholm kan du även stöta på en stämpel med siffrorna 750, vilket är samma sak som 18 K. 750 representerar då de 75 % guld smycket består av och gör därför att en stämpel med siffrorna 585 visar på att smycket är tillverkat i 14 K med 58,5 % rent guld. I andra länder kan det förekomma andra stämplar, så läs på om dessa om du planerar att inte bara köpa guld i Stockholm, utan också andra delar av världen.