bekvämt parkeringssystem

Tips för att skapa ett bekvämt parkeringssystem

Du kanske aldrig har tänkt på hur väldesignad och bekväm en parkering är. Det beror på att den oftast inte är särskilt välplanerad. Det vanliga rutnätet är simpelt men inte särskilt effektivt, åtminstone enligt David Percy, en professor inom matematik hos universitetet i Salford.

David tipsar om en enkel förändring som kan göra stor skillnad. Istället för att ha ett rutnät med raka parkeringsplatser är det betydligt bättre med sneda parkeringsplatser. Detta gör det enklare att både köra in i parkeringsplatsen och ta sig ut igen eftersom du inte behöver lika mycket yta för att svänga in. Det skulle i sin tur innebära att parkeringen rymmer fler platser. Sneda parkeringsplatser är naturligtvis inte det enda tipset från matematikern.

Parkering med dålig design

Det finns många parkeringsplatser vars design inte är särskilt genomtänkt. Detta var något som många IKEA-besökare i den engelska staden Reading fick erfara när det stora besöksantalet gjorde det mycket svårt för förarna att köra ut från ett parkeringshus. Många fick vänta i flera timmar inuti parkeringen innan de slutligen kunde köra därifrån. Trafikstockningen berodde på flera faktorer, bland annat att parkeringens enda utgång gick till en hårt trafikerad väg. Det var denna händelse som fick David Percy att börja undersöka parkeringsplatser och försöka hitta det perfekta parkeringssystemet.

Ett enkelt flöde

Ett annat tips från David är att designa parkeringsplatsen med en väg in och en väg ut. Genom att designa parkeringen med en bana som tar dig igenom parkeringsplatserna blir det lättare att hitta lediga parkeringar och det blir även tydligt vart du ska köra när du är i parkeringen. Detta koncept kan man använda sig av på flera sätt, exempelvis i ett parkeringshus eller en avdelning i en större parkeringsyta.

Det perfekta parkeringssystemet

David har självklart även ett förslag på hur det perfekta systemet ska se ut. Han föreslår ett runt parkeringshus med sneda parkeringsplatser och en lutning som varken är för brant eller med för lite lutning. Det bör finnas en ingång och en utgång för bilar, något som även gör det säkrare för fotgängare som ska till eller från sina parkerade bilar.

Davids råd är väl värda att tänka på när det kommer till att utforma ett smart parkeringssystem. De går att applicera oavsett om det handlar om en liten parkering med få platser eller ett större parkeringshus med mängder av platser. Se till att nyttja parkeringen på bästa sätt med hjälp av Davids smarta tips.