Enkelrum på hotell | Biztrends

Om du någon gång bokat ett rum på ett hotell har du med stor sannolikhet stött på flera olika rumskategorier. Det pratas om standardrum, superiorrum, enkelrum, juniorsviter och familjerum, så vad är då egentligen skillnaden?

För att minska risken för förvirring varje gång du ska boka hotell följer här en kort beskrivning av några av de vanligaste rumstyperna du kan stöta på. Ofta står rummen tydligt beskrivna på hotellens webbplatser, men det kan ändå vara bra att alltid ha skillnaden mellan dessa i bakhuvudet för att veta vilka alternativ du direkt kan välja bort. På så sätt kan du snabbt och enkelt genomföra bokningen utan att behöva läsa igenom samtliga rumsbeskrivningar gång på gång. De flesta hotell håller sig nämligen till samma riktlinjer för vilket rum som får kallas för en särskild rumstyp, så oavsett om du tittar på ett enkelrum i Gävle eller ett enkelrum i New York har de samma innebörd.

Skillnad mellan rum och svit

Till att börja med är det bra att veta skillnaden mellan ett rum och en svit. Ett dubbelrum är den absolut mest bokade rumstypen och där ingår ofta en King Size-säng eller två enkelsängar som kan skjutas ihop eller stå bredvid varandra. Det brukar även finnas ett skrivbord, en garderob, en TV och såklart ett badrum med toalett. I de fall rummet inkluderar två enkelsängar kan vissa hotell kalla detta för Twin room och om rummet är något större eller kanske erbjuder en bättre utsikt kan det kallas för Superiorrum eller Deluxerum. Ett rum för en person kallas också för enkelrum på hotell. Väljer du istället en svit får du ett större rum än ett dubbelrum och det inkluderar också ofta ett angränsande eller separat vardagsrum med sittyta. Beroende på svitens storlek kan det också finnas utrymme för en matplats och kök.

En kort beskrivning av de vanligaste rumstyperna

För att göra det ännu tydligare kommer här en kort förklaring av några av de vanligaste rumstyperna på hotell:

Enkelrum – Ett enkelrum på hotell innebär att endast en person får sova i rummet och har därför ett något lägre pris än ett dubbelrum. Kan vara mindre i storlek och vara möblerat med en något mindre säng.

Standardrum – Hotellets enklaste dubbelrum med en stor dubbelsäng (Double) eller två enkelsängar (Twin).

Superiorrum – Kan vara något större än ett vanligt standardrum och erbjuder ibland också fler bekvämligheter eller en annan design. Brukar också ha en bättre utsikt än standardrum.

Juniorsvit – Den minsta typen av svit, men som i de flesta fall erbjuder en sittgrupp i rummet. Denna angränsar till sovdelen och är alltså inte placerad i ett separat rum. Sviterna kan också ha lite lyxigare badrum eller sängmodeller.

Familjerum – Ett familjerum kan vara två vanliga dubbelrum med en dörr emellan, men kan också komma i form av en mer lägenhetsliknande rumstyp med flera rum och sovplatser.

Förhoppningsvis har den här guiden gjort det något tydligare hur de olika rumstyperna kan se ut och hur de skiljer sig åt, så att du kan välja rätt alternativ nästa gång du ska boka hotell, oavsett om det gäller ett enkelrum i Gävle eller en svit i New York.