en bra sparränta | biztrends

Att spara pengar är inte bara viktigt för att uppnå dina ekonomiska drömmar och mål, utan också för att vara redo om något oväntat skulle inträffa. Enligt rekommendationer ska du spara cirka 10% av din nettolön för ett generellt sparande och cirka 1–2 månadslöner före skatt för att upprätthålla en bra buffert. I stället för att låta detta ligga på ett vanligt konto kan du placera dem på ett sparkonto med hög sparränta för att dra nytta av avkastning.  

Hitta en bra sparränta med insättningsgaranti

Precis som att du måste betala låneränta för att få låna pengar av banken, betalar banken ut en sparränta om du väljer att placera dina pengar hos dem. Det är alltså ett sätt för dem att locka till sig dig som kund och här gäller det därför att göra lite research för att få så bra sparränta som möjligt. Ett bra tips är att frångå de lite större bankerna och i stället placera dina sparpengar på en nischad bank där du har större chans till en bra sparränta med insättningsgaranti. Med insättningsgaranti menas att du som insättare alltid kan känna dig säker på att få tillbaka dina sparade pengar upp till ett visst belopp, även om banken skulle gå i konkurs. Väljer du en långivare utan insättningsgaranti har du chans att få större sparränta, men du utsätter dig också för en större risk. Då blir det som att placera sina sparpengar i aktier och det gäller att du har god koll på banken eller långivarens ekonomi.

Jämför sparräntor mellan olika långivare

Börja sedan jämföra olika alternativ för att se vilken långivare som erbjuder bäst villkor och så hög sparränta som möjligt. På nätet finns det en mängd jämförelsesajter som hjälper dig med detta för att du ska slippa lägga tid på att gå in på alla bankers webbplatser. Där presenteras listor med de aktuella sparräntorna vilket ger dig en tydlig överblick av vart du gör bäst i att placera dina pengar. På dessa sajter kan du dessutom ofta fylla i ditt sparade belopp för att sedan få den bästa sparräntan presenterad framför dig. Tänk på att sparränta är en färskvara och ändras med jämna mellanrum.

Vilket typ av sparande planerar du?

Fundera också ut vilket typ av sparande du vill upprätthålla och för vilket syfte du sparar. Är sparandet kortsiktigt eller ämnat för en buffert är det viktigt att de pengar du från början satte in finns där när du behöver dem och att du kan ta ut pengarna snabbt utan större kostnader. För ett långsiktigt sparande finns det sparkonton där du kan binda pengarna under flera år och därmed få en bättre sparränta. Dock måste du då vara medveten om att du inte kan komma åt pengarna under den period du har valt att låsa dem.

Se dina sparpengar växa genom att placera dem på ett sparkonto med bra sparränta idag!