Så engagerar du ditt barn till fritidsintressen

Så engagerar du ditt barn till fritidsintressen

Vill ditt barn inte hitta på något? Eller gillar barnet inte någon särskild hobby? Det finns många sätt att engagera barnet till att intressera sig för olika fritidsintressen. Men för att hitta rätt hobby för just ditt barn finns olika sätt att gå till väga.

Börja med att se på barnets lekmönster. Gillar ditt barn att vara utomhus i naturen mycket? Kanske brukar barnet ta med sig löv, stenar eller pinnar in för att visa upp? Detta kan vara ett tecken på att barnet gillar att vara i naturen eller att de gillar att samla på saker.

Om barnet verkar rastlöst, sitter och trummar på kastruller eller liknande kanske musik kan vara en bra lösning. Många barn gillar att spela instrument men känner inte att de är tillräckligt duktiga. För att engagera barnet i musik gäller det att vara väldigt stöttande och upplyftande. Beröm ditt barn för taktkänsla eller visa uppskattning, oavsett hur illa det må låta. Kanske kan du själv spela något? Annars kan ni lära er tillsammans. Barn gillar ofta att göra saker ihop med föräldrarna.

Skapa intressen i vardagen

Barn härmar ofta vuxna och om du gillar att laga mat, mecka med bilen eller måla, kommer förmodligen även ditt barn tycka om det. Varför inte låta barnet hjälpa till mer men utan tvång? Gör matlagningen till en rolig hobby istället för ett ont måste. Ge barnet sitt eget förkläde och skärbräda och låt honom eller henne vara med och förbereda middagen. Barnet kommer få en ökad boost till sitt självförtroende när barnet känner att han eller hon klarar av det.

Detsamma gäller egentligen för vilken syssla som helst. När du som vuxen ber om ditt barns hjälp visar det barnet att du tror på att han eller hon klarar av sysslan, du litar och har förtroende för barnets förmåga. Detta skapar engagemang, ökar självkänslan och kan även skapa helt nya intressen.

Låt barnet testa sig fram

Det är inte alltid en hobby är kul innan man testat. Låt barnet prova att spela instrument, gå i olika sporter och se vad han eller hon gillar. Genom att testa, bli bättre eller förlora, lär sig barnet mer om vad som faktiskt är roligt och vad han eller hon är bra på. Ge komplimanger, fråga och var med i barnets fritidssysslor så blir det roligare för både barn och förälder. Idag finns det så många olika fritidssysslor och allt måste inte kosta pengar.