Med en pulverbrandsläckare i närheten är du trygg om det börjar brinna. Här får du veta mer om vilka fördelar och nackdelar som finns med en pulversläckare och om du ska välja en pulverbrandsläckare på 6 kilo eller satsa på en lättare släckare. Du får också lära dig hur du ska ta hand om brandsläckaren så att den fungerar när det verkligen gäller. 

Vad är en pulverbrandsläckare?

En pulverbrandsläckare är precis som namnet antyder ー en brandsläckare som innehåller pulver. Tidigare var pulvret baserat på exempelvis natriumvätekarbonat och kaliumvätekarbonat, men numera är släckmedlet baserat på ammoniumfosfat eftersom det kan släcka bränder i många olika typer av material. Tänk på att undvika att andas in pulvret och att motverka att du eller någon annan får en kraftig stråle i ögat. Pulvret är irriterande och i stor mängd kan det vara skadligt. Ska du släcka brand i någons kläder rekommenderas en brandfilt. 

En pulverbrandsläckare ska vara godkänd enligt standarden SS EN 3-7. 

Fördelar med en pulversläckare

 • enkel att använda
 • släcker bränder i fasta material (papper, trä, textil och plast), vätska och gas 
 • bra räckvidd (cirka 5-7 meter)
 • tål frost och kan därför förvaras utomhus
 • pulvret leder inte ström vilket gör att släckaren kan användas om det brinner i elektronik.

Nackdelar med en pulversläckare

 • pulvret smutsar ner området kring branden vilket gör att det krävs mycket städning eller sanering efteråt
 • pulvret kan förstöra elektronisk utrustning i närheten.

När passar en pulverbrandsläckare på 6 kilo?

För privatpersoner rekommenderas en pulverbrandsläckare på 6 kilo. Placera gärna släckutrustningen i närheten av köket eller i hallen. Bor du i en bostad med fler än en våning? Tänk på att ha minst en pulverbrandsläckare per våning. Glöm inte att även utrusta sommarstugan med en pulversläckare på 6 kilo.

När passar en pulverbrandsläckare på 4 kilo?

Äger du en bil eller en mindre båt bör du skaffa en pulversläckare på 4 kilo om det skulle börja brinna. För att undvika att släckaren löses ut av misstag är det en bra idé att montera den i en särskild fordonshållare. Välj gärna en släckare med slang eftersom det gör det enklare att släcka en brand i trånga utrymmen som till exempel under motorhuven. 

Vilka arbetsplatser passar pulverbrandsläckare för?

En pulverbrandsläckare är effektiv mot eld, men när väl branden är släckt väntar i värsta fall en kostsam sanering. Dyrbar elektronisk utrustning i närheten riskerar också att förstöras när pulvret tar sig in i apparaterna. Därför är en brandsläckare med pulver ett bra val för arbetsplatser utomhus, inom industrin samt i transport- eller entreprenadmaskiner.

Hur ska en brandsläckare underhållas?

För att säkerställa att din pulverbrandsläckare fungerar när det verkligen gäller är det viktigt att du underhåller släckaren. Underhållet tar bara några minuter, men kan innebära skillnaden mellan liv och död vid en brand. Var tredje månad bör du därför kontrollera att:

 • släckaren är synligt placerad
 • inget blockerar släckaren
 • släckarens instruktion är läsbar och vänd utåt
 • släckaren är hel
 • tryckindikatorn visar rätt tryck (om det finns en sådan)
 • släckaren är plomberad
 • slangen är hel.

1-4 gånger per år ska du också vända på brandsläckaren för att undvika att pulvret klumpar ihop sig i botten. Lägg gärna örat mot brandsläckaren för att lyssna efter ljudet av rinnande sand ー då vet du att den fungerar som den ska. 

Tänk på att en brandsläckare endast kan användas en gång ー sedan måste de laddas med nytt pulver. Det gäller oavsett om du har använt mycket eller lite pulver.  

Här kan du köpa brandsläckare och första hjälpen-utrustning

Behöver du göra en bostad eller en arbetsplats säkrare? Handla pulverbrandsläckare, brandskadegel, sårtvätt och första-förband hos exempelvis HEDE Safety