Rolex Submariner Klocka | ROB. ENGSTRÖM

Den ena har erövrat månen, den andra har bestigit världens högsta berg och dykt ner i världens djupaste djuphavsgrav. Det gör det svårt att jämföra Omega vs Rolex. De båda åtnjuter enormt erkännande, status och respekt för sin kvalitet, hantverk och design. Men vad är det egentligen som skiljer dessa två schweiziska klockmärken från varandra och vilken av dessa två giganter inom klockvärlden överträffar den andre? Här är Omega vs Rolex.

Historia och arv

Den ena klocktillverkaren grundades i mitten av 1800-talet och den andra såg dagens ljus i början av 1900-talet. Här får du veta hur allt började.

Omega

Omega såg dagens ljus redan 1848 när grundaren Louis Brandt öppnade sin första klockverkstad. Företaget döptes dock till Omega 1903, tidigare hette företaget Louis et fils. Namnet Omega härstammar från det nyskapande urverket som Louis Brandt utvecklade.

Rolex

Rolex grundades först 1905 av Hans Wilsdorf i London och klocktillverkaren fokuserade tidigt på urverkens exakthet. Redan fem år senare blev Rolex det första armbandsuret att erhålla Swiss Certificate of Chronometric Precision.

Framgångar

Jorden eller rymden ー här får du veta mer om klockornas framgångar.

Omega

1917 fick Omega äran att utrusta brittiska flygvapnet med klockor, året efter fick de även förse amerikanska armén med klockor.

1932 blev Omega utsedd till officiell tidtagare vid OS ー ett uppdrag som de har än idag.

1969 blev Omega Speedmaster den första klockan på månen när Buzz Aldrin bar klockan under månlandningen. Den världsberömda klockan skulle sedan skickas till ett museum, men på något sätt försvann den under vägen och än idag är det ett mysterium var klockan tagit vägen. Omega utrustar fortfarande NASA med klockor för alla bemannade rymduppdrag.

Rolex

1927 bar Mercedes Gleitze klockan när hon simmade de 10 timmarna över Engelska kanalen och bevisade för alla att klockan var både högkvalitativ och vattentät.

1935 bar racerföraren Sir Malcolm Campbell en Rolex när han satte världsrekordet på racingbanan i sin kända Bluebird. Sedan dess har Rolex band till motorsporten stärks och en av de mest kända Rolex-klockorna ー Cosmograph Daytona ー är döpt efter den berömda racingbanan i Florida.

Den berömda klockan bars även varje dag under 15 år av den legendariske racingstjärnan Paul Newman som även har en modell döpt efter sig. Sedan 2012 är Rolex global partner till och officiell tidtagare för Formula 1.

1953 besteg Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay Mount Everest. Hillary bar en specialtillverkad Rolex Oyster Perpetual som blev föregångaren till Rolex-kollektionen Explorer I.

1960 genomfördes den första bemannade expeditionen till Marianergraven i Stilla havet. Rolex Deep Sea Special, en specialtillverkad klocka, var fäst på utsidan av farkosten och visade för alla tvivlare att klockan klarade ett djup på 11 000 meter.

Finesser

En exklusiv klocka vore inget utan innovativa funktioner. Här får du veta mer om klockornas revolutionerande teknik.

Omega

Klocktillverkarens största innovation är utan tvekan Co-Axial-urverket och anses av många som den enda förbättringen för mekaniska klockor som gjorts under det senaste århundradet. Urverket inkluderar en garanti på fyra år, har längre serviceintervall och erbjuder en enastående kronometrisk prestanda.

Rolex

Rolex är känt för att ha utvecklat den revolutionerande tekniken som gör klockorna vattentäta. Dykarklockan Rolex Sea-Dweller Deepsea är vattentät till ett djup av 3 900 meter. Märket är också känt för att ha utvecklat självuppdragande urverk och tagit fram materialet Oystersteel som ger ett överlägset motstånd mot korrosion och som ser till att klockan behåller sin lyster.

007:s klocka

Det går inte att göra en Omega vs Rolex utan att nämna allas vår favoritspion James Bond.
Under trettio år bar Bond Rolex och speciellt Submariner, men när Bond skulle rädda världen i GoldenEye bar han en Omega Seamaster. En klocka James Bond burit sedan dess.

Vilken klocka överträffar den andre?

Omega vs Rolex. De har båda en djupt rotad historia och framgångar bakom sig och det är nästintill omöjligt att säga vilken som överträffar den andre. Utseendemässigt skiljer de sig en del ー utforska gärna de båda märkenas kollektioner för att hitta en klocka som passar dig så att du själv kan bestämma i kampen Omega vs Rolex.