Olika typer av laboratorieutrustning | Biztrends

Du behöver inte jobba på ett forskningslabb eller vara kemilärare för att experimentera hemma. Självklart gäller det att ha rätt kunskap för att veta hur de starkare ämnena ska hanteras, men det finns även många enklare experiment du kan testa. Vad sägs om att göra ditt eget cerat eller varför inte ett härligt doftljus? Låt fantasin flöda och sätt på dig labbrocken!

För att ditt projekt ska lyckas krävs det dock att du har tillgång till rätt redskap och bra laboratorieutrustning. Detta går att hitta i välsorterade hobbybutiker och behöver inte vara särskilt kostsamt. För att du ska få ett hum om vad du kan tänkas behöva till just ditt experiment kommer här en förklaring på några av de vanligaste tillbehören.

Laboratorieutrustning i glas och plast

Laboratorieutrustning i glas och plast utgör grunden för de allra flesta experiment och projekt i laboratorier, och så även hemma i ditt eget kök. Nedan följer laboratorieutrustning du hittar i Stockholm på bra hobbybutiker.

E-kolvar – E-kolvarär en vanlig form av laboratorieutrustning i glas som ofta används i laboratorier. Dessa kolvar hjälper dig att mäta upp rätt mängd vätska och är mer exakta än andra verktyg för volymmätning, vilket är extra viktigt när det handlar om kemi. Välj bland e-kolvar i storlekar som 100 ml, 500 ml, 3000 ml med mera.

Provrör – Provrör är en annan typ av vanligt förekommande laboratorieutrustning i glas, men till skillnad från e-kolvaranvänds de inte enbart för uppmätning av vätska. De är i stället ett hjälpmedel för att flytta en vätska till en annan eller för att lätt kunna se en viss typ av reaktion då de är tillverkade i genomskinligt glas. Dessa går att köpa med korkar i exempelvis gummi eller naturmaterial för säker förvaring.

Pipett – En pipett används ofta som laboratorieutrustning när du vill överföra en mycket liten mängd vätska till något annat. De är tillverkade i plast, eller av glas med gummipip, och gör att du försiktigt kan pressa ut vätskan i droppform.

Smarta redskap som tänger och stativ

Det finns även annan typ av laboratorieutrustning på hobbybutiker i Stockholm som gör det lättare för dig att uppnå det resultat du önskar. Tänger, brännare och olika typer av stativ hjälper alla till att göra hanteringen av de olika vätskorna och materialen enklare och säkrare. Beroende på vilket projekt du planerar gäller det därför att först se över vilka redskap och verktyg du behöver. Ett metallstativ är bra om du vill kunna sätta fast flera provrör i upprätt position, medan en tång kan komma väl till hands när du använder brännare eller frätande material. Besök en hobbybutik i Stockholm och börja labba redan idag!