Olika designer och idéer för trapper

Olika designer och idéer för trapper

Är du i full planering av att bygga eller beställa en ny trappa? Det finns hur många olika trapptyper som helst. Vissa är effektfulla med en spännande design, andra är utformade med funktion i fokus. Beroende på hur ditt hems förutsättningar ser ut, vilken budget du har samt om du har särskilda krav, finns det en hel del att välja på.

Vanliga trapptyper

Det finns olika typer av trappor, vissa är raka, andra är L- eller U-formade. Därtill finns det även mer speciella modeller som spiraltrappor. Beroende på vilken stil du har hemma finns det garanterat en modell som passar perfekt. Om du bor i en mindre lägenhet eller i ett hus där ljusinsläppet inte är optimalt kan det vara passande att välja en öppen trappa, då släpps ljuset igenom varje trappsteg.

Material och utseende

En annan sak att fundera över är vilket material själva trappan ska ha. Vill du att den matchar det befintliga golvet i rummet? Eller ska trappan mer vara en iögonfallande sak som står ut? Det går naturligtvis att vara kreativ med färg, mönster och material. Om du vill ha en modern känsla i hemmet kan en trappa med ”svävande” trappsteg vara mycket effektfullt. Trappans steg ger en illusion om att sväva ut från väggen. Dock gäller det såklart att se till hemmets förutsättningar innan du kan veta om det är möjligt att installera denna typen av trappa.

Smarta funktioner och finesser

Om du har en större budget och ska få en platsbyggd tappa har du alla möjligheter till att vara kreativ. Du kan exempelvis bygga in förvaring i trappstegen, som lådor. Detta är ett särskilt bra tips om du bor i en mindre lägenhet eller hus där du har ont om förvaring. Du kan även skapa stor designförändring genom att byta ut trappans räcke. Här kan du ge en klassisk känsla genom att välja ett vackert räcke i snirklig metall. Eller kanske raka och stilrena stålstolpar som istället ger en mer industriell och modern känsla.

Utnyttja utrymmet under trappan

I många hem blidas ett konstigt tomutrymme under trappan, något som är synd då det finns gott om idéer om hur du kan använda platsen. En del bygger till en platsbyggd garderob under trappan, ett bra tips om du behöver förvara kläder eller likande. Men du kan även skapa ett till litet rum under trappan, exempelvis genom att placera ett skrivbord där. Då har du plötsligt en ny arbetsplats! Även en fåtölj eller en bänk kan vara passande, särskilt om trappan finns i hallen. Kolla på bilder hos till exempel Pinterest för att få mer idéer om vilken trappa du ska välja!