En miljövänlig och snygg eldstad utan skorsten

Om du är intresserad av inredning och formgivning känner du till de här klassiska designer-namnen: Wegner, Lindberg och Starck. Danska stolar, svenskt porslin och en fransk-italiensk juicepress har synts och syns fortfarande i inredningsmagasinen. Deras status var svår att förutsäga när de först kom till. Nu är listan på namnkunniga formgivare redan lång, men kanske börjar det ändå bli dags att lägga till Vauni på den?

När man ska inreda ett hem idag är inte längre den öppna spisen lika given som den var förr. Under 1950, -60 och 70-talen var det vanligt med en sådan i vardagsrum och gillestugor. Ibland kostade man på sig en öppning på utsidan också. För korvgrillningen på altanen. Sedan dess har vi genomlevt oljekriser och lärt oss att vedeldning ger farliga utsläpp. Samtidigt har det kommit ett genomtänkt och miljövänligt alternativ – en eldstad utan skorsten. Som dessutom är snygg och lättplacerad.

Trots digitalisering, allt mindre men starkare batterier och snart självkörande el-bilar, så finns det något som består. I planlösningar över lägenheter och hus är det några saker som fortfarande ritas in, utan diskussion. En vägg för TV:n och spishäll med fläkt i köket. Detta trots att det i de flesta familjer finns ett antal små och stora skärmar som används var som helst. Och trots att köket i en nära framtid kommer att se ut som vilket vardagsrum som helst, där kärlen värms upp direkt på bänken. Forskning pågår.

Något som redan existerar är en modern och miljövänlig eldstad utan skorsten. Det faktum att den inte behöver en rökgång ger total flexibilitet. Du kan sätta den på väggen i sovrummet, flytta en golvstående mellan allrum och terrass, eller placera den vid poolen i de mörka augustikvällarna. Den är luktfri och säker. Välj att elda med bioetanol som är helt förnybar och inte sotar. Det bildas endast ånga, värme och koldioxid vid förbränning.Du kan välja en öppen modell eller en med glasruta framtill.

Denna innovation ger förstås många möjligheter till ett nytt tänk när det gäller inredning och design. En eldstad inomhus utan skorsten! Dessutom kan du välja mellan olika modeller och utförande. De kommer i många olika färger som ger mängder av alternativ att smälta in eller stå ut från rummet i övrigt. Du kan glömma de vitkalkade spisarna som blir svarta av sot eller problemen med att installera skorsten på ett nytt hus. Ses det här mer som en möbel med extra funktioner. En unik svensk kommande designklassiker?