Med hjälp av Komvux blir det möjligt att byta jobb, hitta ett nytt yrke eller utvecklas som person | Biztrends

Det är aldrig för sent att börja studera. Detta låter kanske som en klyscha men det ligger mer än ett korn av sanning här. Att studera innebär att du lär dig. Det kanske är ett helt nytt ämne eller så vässar du dina kunskaper inom något du redan kan.

Varför studerar du inte?

Det går att ha alla möjliga ursäkter. Du kanske tänker att du inte har tid, att du är för gammal, att det är för svårt eller så är det något helt annat som håller dig tillbaka. Idag finns det tillräckligt många utbildningar och utbildningssätt att så gott som alla ursäkter faller isär. Du kan studera på distans, plugga enstaka kurser, gå på kvällskurser eller gå en vuxenutbildning via Komvux.

I många fall handlar det om rädslor. Det kan vara rädslan att förändras eller rädslan av att misslyckas. Försök att istället se på det positiva. Du kanske inte har alltför många år kvar innan pensionen men under de år du kan arbeta, varför inte göra något du verkligen brinner för? Något som gör dig lycklig över att gå till arbetet? För många börjar denna resa med en komvuxutbildning.

Kommunal vuxenutbildning

Komvuxutbildningar går att hitta i flera städer. Det finns Komvux i Malmö, Göteborg, Stockholm och även många andra stora städer och små orter. Med hjälp av den kommunala vuxenutbildningen kan du även plugga kurser som du har missat tidigare. Du kan förbättra dina betyg i matematik, svenska eller andra grundämnen. Det är även möjligt att gå helt nya kurser, exempelvis småföretagande, språkkurs eller något helt annat.

Kan jag få studiemedel?

När det kommer till studiebidrag och studielån finns det många faktorer som påverkar om du kan få studiemedel och hur mycket du kan få. Det enklaste du kan göra är att helt enkelt höra av dig till CSN. Din ålder och din situation påverkar och även din studietakt. Personer som har barn kan få tilläggsbidrag och för vissa studier går det att få ett högre studiebidrag. Det gäller bland annat vuxenutbildningar och även vissa andra utbildningstyper.

Studera för livet

Studier behöver inte alltid handla om att hjälpa dig skaffa ett nytt jobb. För många är det själva lärandet som är målet. Att bli mer välutbildad, lära sig mer om ett visst ämne eller att fördjupa sig i något intressant är tillfredställande. Det behöver inte heller vara ett teoretiskt ämne utan kan även handla om praktiska utbildningar, exempelvis smideskonst, dans eller porträttmålningar med oljefärger. Studera för din egen skull helt enkelt.