Låna pengar med betalningsanmärkning | Biztrends

När du ska ansöka om lån hos en bank eller långivare kommer det inte bara att göras en kontroll på dina nuvarande betalningsmöjligheter, utan även på din betalningshistorik. Alltså hur du skött din ekonomi tidigare och om du har några betalningsanmärkningar. Även om du i dagsläget har en god kontroll över din ekonomi kan tidigare slarv påverka dina chanser till beviljat lån negativt. Många banker och långivare erbjuder idag inte lån till dig som har betalningsanmärkningar sen tidigare. Misströsta dock inte! Det finns även de som istället väljer att fokusera på din nuvarande ekonomi och ger dig en chans ändå. De som inte tycker att tidigare slarv ska behöva påverka dig om du har en god kontroll över din ekonomi i dagsläget. Nedan följer information om hur du kan låna pengar med betalningsanmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

För att förstå hur detta går till är det bra att först veta vad en betalningsanmärkning egentligen är. Det kan ses som en typ av anteckning som finns i kreditupplysningsföretagens register och som berättar om du tidigare inte klarat av att betala en skuld i tid. Betalningsanmärkningen kommer alltså till kreditupplysningsföretaget från den aktör som mottagit din betalning försent. Detta register över betalningsanmärkningar används sedan av banker, långivare och andra företag som vill kontrollera hur du hanterat dina betalningar för att få en bättre koll på din ekonomi. Ser de då att du har en betalningsanmärkning anser de att det är en alltför stor risk att låna ut sina pengar till dig då du möjligtvis inte kommer betala tillbaka dem. Det behöver dock inte endast gälla lån, utan kan även sätta käppar i hjulet för dig om du vill skaffa ett telefonabonnemang eller hitta en hyresrätt.

En betalningsanmärkning ligger normalt sätt kvar hos kreditupplysningsföretagen i tre år för fysiska personer, för juridiska personer gäller fem år. Det kan dock variera beroende på vilken typ av skuld det gäller. Det spelar heller ingen roll om du till slut betalar in din skuld eller ej, utan du kommer ändå få en anmärkning för att indikera på att du inte kunnat sköta dina ekonomiska åtaganden.

Så här gör du för att låna pengar trots betalningsanmärkning

Som tidigare nämnt är det dock inte helt kört att få låna pengar trots betalningsanmärkning. Det finns nämligen banker och långivare som bortser från dina tidigare ekonomiska anmärkningar och istället tittar på hur din nuvarande och framtida betalningsförmåga ser ut. Dessa hittar du genom att söka på nätet eller genom att ta hjälp av en jämförelsesajt där du kan fylla i att du har tidigare betalningsanmärkningar. En av de viktigaste sakerna du ska tänka på när du väl fått en kredit eller ett lån med betalningsanmärkning är att vara extra noggrann att betala i tid. Se på detta lån som ett undantag och möjlighet som inte får försummas. Skulle du inte klara av att sköta dina ekonomiska åtaganden kommer du att sättas i en ännu mer komplicerad situation än tidigare. Var också noga med att titta igenom villkoren då dessa oftast inte är lika förmånliga som hos ”vanliga” lån.