KRAV-märkningsregler | Biztrends

KRAV, Sveriges kändaste hållbarhetsmärkning inom mat känner nog alla till. Du stöter förmodligen på märkningen varje dag. Gå in i en matbutik eller öppna skafferiet så kommer du se flera produkter som har hållbarhetsmärkningen. Men vad gemene man inte alltid har koll på är KRAV-märkningsregler. Vi listar 6 saker du kanske inte visste om KRAV-märkning, men först 𑁋 vad innebär KRAV märket?

Om KRAV märket

KRAV märket representerar hållbarhet, biologisk mångfald samt djuromsorg och visar att en vara är ekologiskt producerad. Några exempel på verksamheter som kan KRAV-märkas är:

  • växtodling
  • djurhållning
  • svampodling
  • slakt
  • fiske
  • fodertillverkning
  • biodling.

Regler för KRAV

Vissa KRAV-märkningsregler gäller samtliga verksamheter oavsett produktion, medan andra gäller ditt specifika område. Generellt sett handlar det om att verksamheten ska vara hållbar, ta socialt ansvar, arbeta för biologisk mångfald samt har en god djurhållning. Om du vill läsa mer om KRAV-märkningsregler som berör just er bransch kan du läsa HÄR.

Hur blir kan KRAV-certifierad?

För att bli KRAV-certifierad behöver du ta hjälp av en certifiering firma. Du kan kontakta dem direkt för att en revisor sedan ska komma och godkänna verksamheten. Det är vanligt att avvikelser framkommer som inte är godkända enligt KRAV, men med rätt åtgärder brukar det inte vara några problem. Därefter granskas hela processen, och till sist kan ni få använda KRAV-märket fritt i er produktion!

Det finns sex företag i Sverige som kan KRAV-certifiera verksamheter i Sverige, där SMAK är en av dom. SMAK är själva ackrediterade av det svenska ackrediteringsorganet SWEDAC och har lång erfarenhet av KRAV-certifiering. Certifieringsfirmorna i Sverige gör det enkelt för lantbruks- och livsmedelsföretag att göra rätt enligt KRAV:s regelverk och bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion.

Får ni behålla ert KRAV-märke?

Om ni har blivit certifierade enligt den förra EU förordningen för ekologiska produkter bör ni vara medvetna om att den inte gäller från och med sista december 2022. Eftersom KRAV arbetar i enlighet med EU:s regler påverkas det även här. Se till att kontakta er certifieringsfirma för att säkerställa att KRAV märket gäller hos er eller om revideringen behöver förnyas.