Kärt barn har många namn – vad vi menar när vi säger skyddsmask/andningsskydd/munskydd/ är de engångs-andningsskydd, så kallade “halvmasker”, som används av sjukhus, på arbetsplatser såväl som av allmänheten för att minska bakteriespridning och inandning av luftburna partiklar. 

Behöver du köpa skyddsmask till din arbetsplats med är osäker på vilken den bästa skyddsmasken är för dina behov? Fortsätt läsa så guidar vi dig rätt.

Vilken är den bästa skyddsmasken 2022?

Tyvärr finns det ingen universell skyddsmask som matchar alla arbetsplatser. När du ska köpa skyddsmask bör du främst utgå från dina anställdas behov och din verksamhets natur. Skyddsmasker är avsedda att skydda användaren från partiklar i luften, och beroende på din verksamhet kan det behövas ett mer eller mindre tätt skydd. Dessa munskydd delas in i tre kategorier: FFP1, FFP2 och FFP3 – där FFP1 har lägst täthet och förmåga att stoppa små partiklar, och FFP3 har högst. De vanliga “kirurgmaskerna” faller utanför dessa klassificeringar. 

Så väljer du rätt skyddsmask

Utgår först och främst från era behov. Maskerna måste kunna skydda dig och dina medarbetare från partiklar som kan förekomma på arbetsplatsen. Överväg följande faktorer för att hitta rätt skyddsmask för era behov:

  • Nivå av skydd – prio ett är självfallet att du köper en skyddsmask med ett tillräckligt skydd för situationen.
  • Passform – säkerställ att masken sitter bekvämt över mun, näsa och haka.
  • Storlek – skyddsmasken ska sitta tajt för att ge ett effektivt skydd mot olika partiklar. Sitter den för löst skapas springor vid sidorna där partiklarna kan krypa in/ut.
  • Andningsförmåga – desto tätare en skyddsmask är, desto bättre skydd, men även desto sämre andningsförmåga. Det sista du vill är att varm och fuktig luft samlas under masken och gör det svårt att andas och att koncentrera sig på arbetsuppgiften.
  • Färg/Design – beroende på situationen kan färg och design vara mer eller mindre viktigt. Funktion ska självfallet vara prioriterat, men precis som kläder, hår, skor etc. kan även en skyddsmask vara en identitetsmarkör.

Den bästa skyddsmasken är den som matchar era behov – inte bara för att kunna bistå med rätt nivå av skydd, utan även för att inte behöva betala mer än nödvändigt.

Välj CE-märkta skyddsmasker

Till sist är det också en god idé att köpa CE-märkta skyddsmasker. En CE-märkt skyddsmask uppfyller de fastställda krav på säkerhet som finns – du kan alltid lita på att en CE-märkt produkt är lämplig för dess tänkta situation och håller en hög kvalitet.