Hur väljer jag rätt bland alla dyra klockor Är Rolex det bästa valet för en nybörjare | Biztrends

Det finns många saker att tänka på när du ska välja en klocka, från varumärket och dess betydelse till priset, utseendet och inte minst om du vill ha speciella egenskaper. På denna sida kommer du att hitta flera tips för att hjälpa dig välja rätt klocka.

Det finns otaliga dyra klockor

Om vi förutsätter att en dyr klocka ligger på minst 10 000 kronor så har du ett enormt utbud av dyra klockor att välja mellan. Vill du däremot ha något speciellt kommer du att behöva begränsa dig. Ett bra tips är att välja en klocka från ett klassiskt varumärke. Det finns många klocktillverkare med lång historia, vars klockor håller mycket hög kvalitet, exempelvis Tissot, Certina och Seiko.

Priset för en lyxklocka

Ett lyxmärke som i princip alla känner till är Rolex. Deras klockor håller en mycket hög nivå, något som märks tydligt på kostnaden. Pris för en Rolex Submariner, en populär modell, ligger på minst 100 000 kronor. Vill du ha en billigare kommer du att behöva hitta en Rolex Submariner klocka på andrahandsmarknaden. Det är däremot inte omöjligt att hitta liknande klockor till ett bättre pris.

Utseende och speciella egenskaper

Just Rolex Submariner är ett bra exempel på en klocka med ett utmärkt passform, ett distinkt utseende och speciella egenskaper. Klockan introducerades under 1950-talet och tog världen med storm. Den läckra designen i kombination med klockans oslagbara förmåga att användas under vatten gjorde klockan till en succé, speciellt hos personer som ofta befann sig nära eller under vatten. Klockan är utformad för att enkelt kunna avläsas under en dykning, samtidigt som klockans rörliga bezel gjorde det lätt för dykaren att se hur länge de har befunnit sig under vatten. Det är lätt att förstå varför dagens pris för en Rolex Submariner är så högt, klockan är både vacker, funktionell och tillverkad för att hålla en mycket hög standard.

Rolex Submariner är helt enkelt en klassisk dykarklocka. Det höga priset innebär dock att klockan är otillgänglig för de flesta men det finns många alternativ som är minst lika bra, exempelvis Hamilton Khaki Navy Scuba för cirka 6 000 kronor eller Seiko SKX007 (SKX013 om du vill ha en mindre modell) för cirka 3 000 kronor. Bägge håller ett betydligt lägre pris jämfört med en Rolex Submariner klocka samtidigt som de klarar av de allra flesta dyk- och vardagsutmaningarna.

Hitta bra alternativ

Det finns många dyra klockor som inte är alltför dyra. Det är fullt möjligt att hitta bra alternativ på marknaden, från välkända företag som också har en lång historia bakom sig. Seiko och Hamilton är bara två av otaliga exempel, andra klockmärken som erbjuder bra klockor är Orient, Bulova, Skagen och Casio. I Sverige finns även flera inhemska företag med vackra klockor, från Triwa och Daniel Wellington till Corniche och många fler.