Det finns många företag därute. Så vad skiljer ditt företag från andra? Med hjälp av visuell kommunikation och design kan du sticka ut från mängden och få potentiella kunder att hitta till ditt företag. I den här bloggen reder vi ut vad visuell kommunikation är, hur det kan användas för att bygga varumärkesidentitet och ger exempel på visuell kommunikation.

Vad är visuell kommunikation?

Många företag ställer sig frågan “vad är visuell kommunikation?“. Visuell kommunikation innebär att kommunicera idéer, koncept eller information genom visuella element som bilder, grafik, symboler och typografi. Det är ett kraftfullt verktyg för att snabbt och effektivt förmedla budskap och idéer till en publik.

Inom skyltbranschen är visuell kommunikation väsentlig eftersom skyltning ofta är den första kontaktpunkten mellan ett företag och dess kunder. Skyltdesign måste vara visuellt tilltalande och tydligt förmedla företagets budskap eller varumärke för att locka kunder och skapa ett bestående intryck.

Skyltföretag använder visuell kommunikation och design för att skapa effektiva mönster som kommunicerar ett företags budskap och värderingar genom användning av typografi, färg, bilder och grafik. Effektiv visuell kommunikation inom skyltdesign kan hjälpa företag att sticka ut från sina konkurrenter, förmedla sin unika identitet och effektivt marknadsföra sina produkter eller tjänster till potentiella kunder.

Visuell kommunikation och varumärkesidentitet

Varumärkesidentitet och visuell kommunikation går hand i hand. Genom den visuella kommunikationen får potentiella kunder kunskap om varumärkets värderingar, personlighet och unika egenskaper. Målet med visuell kommunikation i skyltbranschen är att skapa en konsekvent varumärkesidentitet som kunderna kan känna igen och komma ihåg. Här nedan är några sätt som visuell kommunikation och design kan hjälpa till att bygga ett företags varumärkesidentitet på.

Det här kan visuell kommunikation bidra till: 

  • Skapa ett minnesvärt varumärke. Effektiv visuell kommunikation kan skapa ett minnesvärt varumärke som kunderna lätt kan känna igen. Det kan uppnås genom att använda konsekventa färger, typografi och bilder som är unika för varumärket.
  • Bygga förtroende och trovärdighet. Visuell kommunikation och design kan också bidra till att bygga förtroende och trovärdighet hos kunder. En konsekvent varumärkesidentitet som är visuellt tilltalande och professionell kan skapa en känsla av tillförlitlighet och kvalitet i kundernas medvetande.
  • Kommunicera varumärkesvärderingar. Visuell kommunikation kan användas för att kommunicera ett varumärkes värderingar och personlighet. Det kan uppnås genom att använda bilder, typografi och färgscheman som speglar varumärkets budskap och uppdrag.
  • Skilja sig från konkurrenter. Effektiv visuell kommunikation kan också hjälpa till att skilja ett varumärke från sina konkurrenter.

Exempel på visuell kommunikation

Verkar visuell kommuniaktion komplicerat? Här nedan hittar du exempel på visuell kommunikation.

  • Logotyper. Logotyper är en av de mest kända formerna av visuell kommunikation. En väldesignad logotyp kan kommunicera ett varumärkes värderingar, personlighet och identitet genom en enda blick.
  • Wayfinding-skyltar. Wayfinding-skyltar används för att hjälpa människor att navigera genom komplexa miljöer som flygplatser, sjukhus och gallerior. De använder vanligtvis visuella ledtrådar som pilar, ikoner och kartor för att ge tydliga anvisningar.
  • Point-of-purchase-displayer: Point-of-purchase-displayer används för att marknadsföra produkter eller tjänster i butiksmiljöer. De använder ofta djärv grafik, ljusa färger och catchy slogans för att fånga kundernas uppmärksamhet och uppmuntra dem att genomföra ett köp.
  • Utomhusreklam: Utomhusreklam inkluderar skyltar, banderoller och andra skyltar som placeras i offentliga utrymmen. Dessa skyltar använder ofta djärv grafik, ljusa färger och enkla meddelanden för att snabbt fånga uppmärksamheten hos människor som går förbi.

Få ut det mesta av visuell kommunikation

Det finns många exempel på hur visuell kommunikation och design kan användas. Ta kontakt med ett erfaret skyltföretag för att få hjälp med visuell kommunikation för att bygga varumärkesidentiteten och positionera företaget