korrekturläsare

Att starta ett eget företag är en dröm för många – som inte kommer utan en rad utmaningar och risker. Som egenföretagare är du kapten över ditt eget skepp. Du ansvarar själv för att se till så du har de försäkringar som behövs för att du ska vara trygg i din vardag, även när ekonomin sviktar. Det är inte ett alternativ att inte ha en försäkring som egenföretagare. 

 

Du är både hjärtat och hjärnan av verksamheten. Om inte du kan arbeta riskeras hela verksamheten. En egenföretagare försäkring agerar som ett effektivt skyddsnät som förhindrar att du faller pladask.

Typer av försäkring för egenföretagare

Det finns en rad olika försäkringar för egenföretagare att välja mellan. Det kan handla om allt från dig, ditt liv och hälsa, till andra viktiga faktorer som exempelvis utrustningen du använder eller ansvarsförsäkringar om du skulle råka göra ett misstag som potentiellt kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser. 

 

Men, i vårt perspektiv, finns det en försäkring som är viktigare än någon annan: en inkomstförsäkring för egenföretagare. Livet som egenföretagare är riskfyllt, och det är du som är den avgörande faktorn för verksamhetens framgång. Om du av någon anledning inte kan fortsätta arbeta och verksamheten måste läggas ned säkerställer en inkomstförsäkring för egenföretagare en inkomst tills du är tillbaka på fötterna igen.

Varför är en försäkring för egenföretagare viktigt?

Den enklaste anledningen är för att ingen kan förutse framtiden. Vad gör du om du blir allvarligt sjuk eller om din utrustning blir stulen eller går sönder? Vad gör du vid ”Loss of licence”, det vill säga att du blir av med din licens för att utöva ditt arbete? Hur betalar du dina levnadskostnader och amorteringar när ditt företag behöver läggas ned?

En egenföretagare försäkring är viktig eftersom den minimerar konsekvenserna av en eventuell kris. Utan försäkringar för egenföretagare är du alltid bara ett snedsteg, ett misstag eller en olycka från att hamna i en situation du inte kan ta dig ur.

Vem är en inkomstförsäkring aktuell för?

En inkomstförsäkring för egenföretagare är aktuell för dig som:

  • Tar ut minst 33 000 kronor i lön/månad från ditt bolag
  • Har ett eget bolag eller arbetar som verkställande direktör på ett bolag
  • Vill få ett bättre skydd mot oväntade händelser och ofrivillig arbetslöshet

Inkomstförsäkring för egenföretagare vs a-kassa

Om du blir arbetslös och kan få ersättning från a-kassan finns det en ersättningsgräns. Den vanliga a-kassa ersättningen ger dig som mest 80% av din inkomst, dock max 1 200 kronor per dag under de första 100 dagarna, därefter minskar beloppet. Du kan inte få 100% av din lön eftersom det är reglerat i lag om arbetslöshetsförsäkring att du kan få ut som mest 80% av din lön. Detta innebär att personer som tjänar runt 33 000 kronor eller mer kan få ut det maximala beloppet, vilket blir runt 26 400 kronor vid en 22-dagars arbetsmånad. På detta belopp dras skatt, vilket innebär att du får ut cirka 18 900 i plånboken.

I jämförelse kan en inkomstförsäkring för egenföretagare ge dig betydligt mer än 33 000 kronor i plånboken varje månad. Försäkringen täcker upp mellanskillnaden, det finns dock fortfarande en gräns på 80% av din lön.

Teckna en egenföretagare försäkring idag!

Vänta inte tills det är för sent, teckna en egenföretagare försäkring idag och säkerställ en inkomst även vid arbetslöshet. Det finns en rad olika försäkringsbyråer att välja mellan, där många av dem erbjuder smarta och smidiga onlinelösningar du kan teckna redan idag.