svensk båtutbildning

Du som älskar båtlivet är förhoppningsvis också medveten om vikten av att vara rätt utbildad och utrustad för en dag på sjön. Det behöver inte bara gälla dig som ska lära dig att segla eller hantera en stor båt, en båtutbildning passar vem som helst som vill lära sig vett och etikett och att hantera just sin båtmodell på bästa sätt. Det finns även bra och informativa kurser för dem som gillar att till exempel åka vattenskoter och vill veta hur detta ska ske på ett så säkert sätt som möjligt.

Vilken utbildning behöver du gå?

Precis som för fordon på vägarna är det många typer av båtar som kräver en viss certifiering. För båtar som är över 4 meter breda och 12 meter långa behöver du till exempel Kustskepparintyget och ska du köra båt i yrket kan du behöva gå en kurs inom Fartygsbefäl klass 7, Fartygsbefäl klass 8, Maskinbefäl klass 8 eller Handhavande av Snabba Fartyg. Planerar du att endast använda din båt för fritidsbruk och om den är mindre än 12 meter lång och 4 meter bred behövs alltså inget särskilt båtkort eller certifikat. Många väljer trots detta att gå en svensk båtutbildning för att skaffa sig Förarintyg för att på så sätt få bättre kunskap kring säkerheten och livet till sjöss. I kursen för Förarintyg får du lära dig grunderna i sjösäkerhet och sjömanskap, navigation och innan-information som är viktigt för att säkert ta dig fram på vattnet. Den passar dig som är ny i båtlivet, men också dig som vill fräscha upp minnet.

Saker att tänka på innan du ger dig ut på sjön

Att var väl förberedd när du ska ge dig ut på sjön är viktigt både för din egen och dina medpassagerares säkerhet. Nedan följer därför en lista på saker du bör se över innan du ger dig ut med båten:

  • Gå en båtutbildning i Stockholm anpassad efter den typ av båt du ska köra.
  • Se över båtens skick och att den är säker nog för att ge sig ut till sjöss med.
  • Kolla vädret – är det säkert att åka ut med båten?
  • Var rätt utrustad med sjökort, lanternor, flytvästar och annat som kan komma väl till hands.
  • Informera de andra medpassagerarna om vilka regler som gäller på båten.
  • Packa med gott om vatten, solskydd och torra kläder.

Förhoppningsvis kommer dessa tips hjälpa dig till en säkrare tur på sjön. Boka en kurs idag för att vara redo för nästa båtsäsong och öka på så sätt både din och din familjs säkerhet. Ta hjälp av en seriös utbildare i din närhet och använd antingen din egen båt eller låna av dem om det finns möjlighet. Lycka till!