Vem ansvarar för flyttstädningen i en hyresrätt? Vad behöver rengöras? Hur rent måste det bli? Har du koll på vilka regler som gäller vid flyttstädning av en hyresrätt? Om inte så har du kommit helt rätt.
I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta och besvara vanliga frågor och svar när det kommer till flyttstädning av en hyresrätt och gällande regler.
Vem ansvarar för flyttstädningen?
Det finns inga lagkrav fastställda i hyreslagen om vem som ska ansvara för flyttstädningen. Detta regleras i stället antingen genom ditt hyresavtal eller genom det överlåtelseavtal som skrivs i samband med att du säljer din bostad.
Vanligast är dock att hyresgästen själv utför en flyttstädning i samband med en flytt, men där det finns undantag. Det kan hända att säljaren och köpare, eller hyresgäst och hyresvärd, kommer överens om att en flyttstädning inte behövs, till exempel om bostaden ska genomgå en helrenovering efter att du flyttat ut.
Vad säger hyreslagen?
Ingenting. Det finns inga specifika regler om flyttstädning för hyresrätt i hyreslagen varken om vilka krav som ställs på en flyttstädning eller vad konsekvenserna blir om man inte skulle utföra en. Hyreslagen fastställer dock att du har en vårdplikt, alltså att du som hyresgäst har en skyldighet att vårda lägenheten när du bor där, vilket är det närmaste vi kommer flyttstädning.
Vad ska rengöras vid en flyttstädning?
Detta kan variera från fall till fall beroende på vad som hyresavtalet specificerat. Vanligtvis inkluderas följande områden i en flyttstädning:
- Dammsugning och våttorkning av samtliga rum
- Rengöring av socklar, lister och golv
- Damning och avtorkning av element, strömbrytare och kontakter
- Fönsterputsning och rengöring av fönsterbräde, bågar och karm
- Rengöring av garderober, lådor och skåp
- Rengöring av ventiler och golvbrunnar
- Avdamning av väggar
- Rengöring av vitvaror och ugn
- Badrumsrengöring – dusch, badkar, handfat, toalettstol, väggar och golv
Rent generellt är det en god idé att ha inställningen att: “Allt ska rengöras”.
Hur noggrann behöver flyttstädningen vara?
Ofta har en checklista med städ- och kvalitetskrav tagits fram på vad som anses som ett minimikrav på vad som ska ingå i flyttstädningen. Ett exempel på detta är Mäklarsamfundets checklista för flyttstädning. Hur noggrann du behöver vara i din flyttstädning kan alltså variera från fall till fall.
Vad händer vid en dåligt utförd flyttstädning i en hyresrätt?
Oavsett om säljaren eller den nya hyresgästen valt att städa själva eller ta in en städfirma så är flyttstädningen säljarens ansvar. Vid en dålig flyttstädning i en hyresrätt så ska den nya hyresgästen ta kontakt med säljaren eller hyresvärden så fort som möjligt. Säljaren ska då åtgärda eventuella städmissar snarast enligt avtal.
Om en tvist skulle uppstå vid dålig flyttstädning i en hyresrätt är det en god idé att i första hand ta kontakt med antingen mäklaren eller hyresgästföreningen. Väljer den nya hyresgästen att ta in en städfirma för att åtagande dåligt utförd flyttstädning ka hen ansöka om betalningsföreläggande via Kronofogden. Kom alltid ihåg att dokumentera väl med bilder.
Gör det enkelt för dig, anlita en städfirma
Att städa, speciellt flyttstäda, är en ofta en slitsam och lång process som kräver stor noggrannhet. För att inte tala om att många regler för flyttstädning i en hyresrätt ofta inte är solklara.
Din bästa lösning? Anlita en städfirma eller se om flyttfirman du anlitat erbjuder flyttstädning.
På så vis säkerställer du att flyttstädningen utförs korrekt.