Ska du flytta till andra sidan huvudstaden och funderar över om du ska göra det själv eller om du ska anlita en flyttfirma i Stockholm? I den här bloggen utforskar vi hur bra eller dåligt det beslutet egentligen kan bli.

Packa inför flytten

Låt oss börja med packningen. Utan en flyttfirma vid din sida är det upp till dig att packa allt själv. Du kanske inser hur mycket prylar du faktiskt äger – och hur svårt det kan vara att organisera och skydda dem under transporten. Men samtidigt kan detta vara en bra chans att gå igenom alla dina ägodelar och göra dig av med onödigt bråte.

Transport

Har du en tillräckligt stor bil för att transportera alla dina tillhörigheter? Om inte, kommer du att behöva hyra ett släp eller en lätt lastbil. Det kan bli både tidskrävande att lämna tillbaka det du hyrt och kostsamt. Men å andra sidan kan det ge dig en större frihet att flytta i din egen takt och en möjlighet att utforska staden på ett nytt sätt.

Bära tunga möbler och lådor

Att bära tunga möbler och lådor kan vara en verklig utmaning utan en flyttfirma. Det är lätt att råka ut för ryggskador, sträckningar och andra skador när man försöker lyfta och bära tunga föremål. Du kan även råka skada dina saker under flytten. Men, om du har starka vänner som är villiga att hjälpa till, kan detta bli en minnesvärd och rolig upplevelse där ni stärker er vänskap och samarbetsförmåga.

Försäkring 

En stor risk med att flytta utan en flyttfirma i Stockholm är att dina ägodelar kanske inte är ordentligt försäkrade under transporten. Flyttfirmor har vanligtvis en försäkring som täcker skador på kundernas tillhörigheter, vilket ger dig en trygghet om något skulle hända. Om du flyttar på egen hand och något går sönder, kan du behöva ta hela kostnaden. Men om du vet med dig att du är väldigt försiktig så kanske ingen försäkring krävs. 

Demontera och montera möbler

När det är dags att montera och demontera möbler kan det bli en prövning i tålamod och problemlösning. Utan en flyttfirma kan det ta mycket längre tid än du förväntat dig, och risken för att göra misstag och skada dina möbler ökar. Men om du är en passionerad hemmafixare, kan det vara en utmärkt möjlighet att vidareutveckla dina färdigheter.

Städning

Efter en lång och mödosam flytt kommer du att möta den slutliga utmaningen: att städa både din gamla och nya bostad. Utan att få hjälp av en flyttfirma i Stockholm kan det kännas överväldigande att städa, men det kan också bli en terapeutisk och tillfredsställande upplevelse där du får möjlighet att återuppleva alla minnen när du städar ditt gamla hem.

Kostnad

Vad värderar du högst – tid eller pengar? Genom att flytta själv sparar du tid, men betalar med svett (och eventuell tårar). Har du gott om tid kan det vara ett bra alternativ, men har du ett heltidsjobb och en hektisk vardag kan det snarare bli en förlustaffär att flytta själv eftersom du kan tvingas ta ledigt från jobbet för att genomföra flytten. Då är det istället ett billigare alternativ att anlita en flyttfirma i Stockholm som kan hjälpa dig. Anlitar du en flyttfirma har du dessutom möjlighet att nyttja RUT-avdraget som ger 50 procents avdrag på arbetskostnaden. 

Göra det själv eller anlita professionell hjälp?

Att flytta utan flyttfirma kan vara en blandning av utmaningar, äventyr och överraskningar. Det kan leda till både stress och skratt, men också ge dig chansen att lära känna dina gränser och utveckla nya färdigheter. 

Så, är det värt att välja bort en flyttfirma när du flyttar i Stockholm? Svaret är att det beror helt på dig, din personlighet och dina omständigheter. Om du älskar äventyr, är villig att ta risker och har tid och energi att lägga på flytten, kan det vara en spännande och lärorik upplevelse. Men om du värdesätter bekvämlighet, trygghet och tidseffektivitet över allt annat, är en flyttfirma i Stockholm fortfarande det bästa valet för dig.