Finns det utbildningar och jobb inom ljusdesign i Stockholm eller andra städer | Biztrends

Det enkla svaret är ja. Det finns det verkligen. Ljusdesign är ett stort område som både berör inredning och även teknisk planering. Ljussättningen kan göra enorm skillnad i hur vi uppfattar ett rum, ett hem, en sal eller en scen. Ljuset påverkar dessutom vår hälsa, vilket är en av flera anledningar till att stora företag med många kontor ser till att anlita specialistföretag för installationsprojektering.

Dessutom finns det en annan viktig aspekt inom branschen, att arbeta miljömedvetet. Belysningsanläggningar kräver mycket energi men genom att planera anläggningen väl går det att optimera energiåtgången. Genom att samtidigt använda sig av rätt lampor går det att både sänka driftkostnaden och även se till att miljön påverkas så lite som möjligt. Allt detta kräver dock både kunskap och erfarenhet. Det finns ett stort behov av personer som är duktiga på ljusdesign Stockholm, Göteborg och andra större städer.

Vart kan jag studera detta?

Det finns flera ställen att vända sig till om du vill utbilda dig inom detta yrke. I Stockholm hittar du först och främst KTH, Kungliga Tekniska högskolan. Här finns ett magisterprogram inom ljusdesign. Även Jönköping Universitet erbjuder en treårig utbildning. Här får du lära dig att vara en del av ett byggteam, ta del av flera övningsprojekt och även delta i det stora eventet “Lights in Alingsås”. Vill du hellre studera på distans kan Sverigefinska folkhögskolan vara ett alternativ. De erbjuder nämligen en eftergymnasial yrkesutbildning på två år.

Vart kan jag arbeta efter examen?

Det finns många företag som eftersöker den kunskap och kompetens du har fått lära dig. Det är vanligt att du får arbeta hos det företag som du gör din praktik hos under studietiden. Andra företag som är intresserade av ljusdesigners är konsultföretag, arkitekter, företag som arbetar med belysning inomhus eller utomhus, vissa byggföretag, eventbolag, konserthus och många fler. Vill du ha många och varierade arbetsuppgifter så är det oftast konsultföretagen som kan erbjuda dessa. De får trots allt in ett flertal kunder med väldigt olika behov. Då kan det handla om att ansvara för belysningen hos ett sjukhus till att ljussätta ett helt köpcenter.

En bransch med framtid

Belysningsmöjligheterna utvecklas hela tiden och det kommer ständigt ut ny teknologi och mer effektiva ljusprodukter. Något som inte ändras lika snabbt är de principer som ljusdesignen bygger på. Ta del av denna spännande bransch du också och undersök möjligheterna att utbilda dig redan idag.