litiumjonbatterier | Biztrends

Batterier erbjuder bärbar energi. Med dem kan vi njuta av bekvämligheten med el förpackat i en praktisk och bärbar form. Det enda problemet är att många batterier tar slut väldigt snabbt och om de inte är uppladdningsbara är det bara att kasta dem. Det är varken bra för din plånbok eller för miljön. Runt om i världen slänger vi miljontals engångsbatterier varje år och tas de inte hand om på rätt sätt kan det göra stor skada för naturen. Uppladdningsbara batterier är en bra lösning för att slippa detta problem och den bästa varianten i dagsläget kallas för litiumjonbatteri.

Hur fungerar litiumjonbatterier?

Litiumjonbatterier är den vanligaste typen av batterier som används i datorer och mobiltelefoner för att du ska kunna ladda upp dem många gånger. Deras positiva egenskaper har dock gjort att de även har börjat sträcka sig utanför de elektriska prylarna vi använder i hemmet. Litiumjonbatterier kan även användas som truckbatteri och ger då en mängd olika fördelar till arbetsplatsen. Bland annat kortare laddningstider, lång hållbarhet och minskad risk för arbetsplatsolyckor. Det är helt enkelt en smart investering som betalar av sig i det långa loppet. Till skillnad från vanliga batterier har litiumjonbatterier nämligen inbyggda elektroniska kontroller som reglerar hur de laddas och laddar ur. Detta förhindrar överladdning och överhettning som annars kan leda till att batteriet exploderar. De innehåller heller inte bly eller knallgas.

Fördelar med litiumjonbatterier

I största allmänhet är litiumjonbatterier mer tillförlitliga än äldre batteriteknik såsom nickelkadmium (NiCd) och lider inte av det problem som kallas ”minneseffekt”. Ett problem där NiCd- batterier måste vara helt urladdade innan de laddas på nytt för att inte kapaciteten ska försämras snabbare en normalt. Eftersom litiumjonbatterier inte innehåller kadmium, vilket är en giftig tungmetall, är de också betydligt bättre för miljön. Även om man ska ha i åtanke att alla batterier aldrig är miljövänligt tack vare alla metaller, plaster och andra kemikalier de består av. Som gaffeltruck batteri är de dock ett bra alternativ då de både är lättare jämfört med andra tunga uppladdningsbara batterier för den mängd energi de klarar av att lagra. Det gör att de personer som hanterar truckarna och batterierna dagligen inte behöver göra onödiga lyft och drabbas av förslitnings- och belastningsskador. Tack vare att de kommer i mindre storlek behövs det heller inte avvaras några större ytor för laddningsrum som annars kan ta upp mycket utrymme från en arbetsplats. En annan viktig fördel på just en arbetsplats är att de går otroligt fort att ladda. Det räcker att ladda litiumjonbatteriet under en timme på lunchen för att vara starkt och effektivt igen. Ett kvalitativt litiumjonbatteri håller dessutom upp till hela 15 år, medan att vanligt blysyrabatteri har tappat sin fulla effekt redan efter 5 år.