
En av de mest kända urmakarna i klockbranschen är Hans Wilsdorf. Han föddes i Tyskland 1881 och jobbade för en schweizisk klocktillverkare under sin ungdom innan han flyttade till London som 24:åring. Där öppnade han ett eget urmakeri och några år senare, år 1908, grundade han det numera legendariska varumärket Rolex.
En av världens mest välkända klockmärken
Klockorna från Rolex blev snabbt kända för sin mycket höga kvalitet. Tids nog började klockorna att öka både i värde och i pris, något som gjorde de mer otillgängliga för allmänheten. Wildorf gillade inte denna utveckling men ville samtidigt inte skada klockmärkets exklusivitet och höga anseende, vilket ledde till att han grundade Tudor år 1926. Idén var att klockorna från Tudor skulle ha ett lägre pris jämfört med Rolex utan att tumma på klockornas pålitlighet. En Tudor klocka kunde kosta ungefär hälften av vad en Rolex kostade.
Kvartskriget
År 1960 tog Wilsdorf sina sista andetag. Vid den här tiden hade klockorna från Schweiz, både från Rolex, Tudor och andra varumärken, i princip en monopolposition på klockmarknaden. Det var även under den här tidsperioden som kvartsuren började utvecklas, en klocka som hade samma höga pålitlighet men till en bråkdel av priset. När kvartsuren dök upp och försäljningen av dyra klockor sjönk rejält tog Tudor en hel del stryk, vilket bland annat ledde till att varumärket drogs tillbaka från flera länder på grund av dålig försäljning.
Tudor återintroduceras till marknaden
Sedan kvartskrisen skakade om klockvärlden rejält har en hel del hänt. Från millennieskiftet och framåt har Rolex ansetts vara en av världens mäktigaste varumärken. År 2010 ansåg de att tiden var mogen för en klocka som kunde positionera sig under Rolex prismässigt och Tudor föddes på nytt.
Tudor vs Rolex
Det är lätt att se likheterna mellan Rolex och Tudor, speciellt om du jämför Rolex Submariner med Tudor Black Bay eller Tudor Pelagos. Det är trots allt samma företag som tillverkar bägge klockor. Även om skillnaderna är små så handlar det väldigt mycket om detaljerna. Med Tudor vågar klocktillverkaren ta mer risker och använda en mer kreativ design jämfört med modellerna från Rolex. Varumärket har anammat detta risktagande, något som bland annat märks genom mottot ”Born to dare”. Generellt använder tillverkaren bättre och dyrare material för sina Rolexklockor jämfört med klockorna från Tudor, vilket är en av anledningarna till att Tudor kan lägga sig på en lägre prisklass. Om du vill ha ett mer vågat alternativ till den traditionella Rolex-klockan är Tudor ett utmärkt val.
Var kan man köpa Tudor klocka i Stockholm
Det finns inte alltför många butiker att vända sig till om du vill köpa en Tudor klocka i Stockholm. Om du hittar en licensierad återförsäljare av Rolex-klockor är sannolikheten hög att de även har klockor från Tudor i sortimentet.