Drömmer du om ett yrkesliv som undersköterska | Biztrends

Undersköterskor behövs alltid och det är något som beror på att vården är otroligt underbemannad. Dessutom kan den här yrkesrollen arbeta inom en rad olika områden, exempelvis på akutvården, på en specifik vårdavdelning eller på vårdcentralen.

Om du vill arbeta med att hjälpa människor, och inom vården specifikt, finns gott om bra möjligheter för dig. Studier är ett måste om du inte blir validerad (då testas dina kunskaper så att du slipper plugga vissa eller alla ämnen). För att bli utbildad inom den här yrkesgruppen behöver du ha minst 1 500 högskolepoäng, något som oftast motsvarar 18 månaders heltidsstudier. Under studietiden får du göra inriktningsval, exempelvis om du vill jobba inom psykiatrin eller inom akutsjukvård.

Det finns ett stort behov av utbildade undersköterskor i hela landet. Som undersköterska arbetar du med människor, både yngre och äldre. I och med att det finns mängder av inriktningar inom yrkesrollen kan du garanterat hitta något som passar dig perfekt. Om du vet att du vill arbeta som undersköterska redan i ung ålder kan du välja vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Denna utbildning räcker för att du ska kunna arbeta direkt efter studenten. Om du läste något annat på gymnasiet och behöver läsa en undersköterska utbildning finns både alternativ att läsa i klassrum men även på distans. Detta gör såväl hela utbildningar som enstaka undersköterska kurser betydligt mer lättillgängliga för alla, oavsett var du bor.

När du studerar en undersköterska utbildning läser du många olika kurser och inriktningar. Några av de undersköterska kurser som ingår är bland annat:

  • Hälsopedagogik
  • Medicin 1
  • Psykiatri
  • Svenska

Därtill får du själv välja fördjupningskurser på 400 poäng, bland annat kan du välja:

  • Friskvård och hälsa
  • Socialpedagogik inom funktionshinder
  • Hemsjukvård
  • Psykiatri 2

Det går alltså att anpassa utbildningen så att du senare kan arbeta med ett undersköterska jobb som är klippt och skuret för dig. Alla är vi ju bra på olika saker, även inom yrkesroller. En stor fördel med att välja just vård- och omsorgsprogrammet eller att senare i livet utbilda sig till den här yrkesrollen är att det alltid finns mycket jobb. Du behöver inte oroa dig för konkurrens, det är nästan alltid företag som söker dig med utbildning inom den här yrkesrollen, oavsett var i landet du bor. När du har ett undersköterska jobb kan du räkna med löner på cirka 28 000 kronor.

Sök in redan idag och påbörja dina studier i klassrum eller på distans!