Därför är det smart att söka jobb som konsult efter examen | biztrends

Är du en nyexaminerad elektriker, ljusdesigner eller energispecialist? Är du osäker på vad exakt det är du vill jobba med efter examen? Ett bra tips är att höra av dig till en konsultfirma inom just ditt tekniska område. Det finns flera företag som tar in både studenter och nyexaminerade ungdomar, det finns trots allt ett stort behov av duktig personal för både korta och långa projekt.

Vad är en konsult?

En konsult är en person som hyrs ut av ett företag till en kund. Det är en stor skillnad mellan en vanlig anställd och en konsult. En konsult tas in när det finns ett tillfälligt behov, exempelvis för ett projekt eller när det finns för mycket jobb och för lite personal. Utbildningar där du får lära dig kunskaper och färdigheter som gör dig till en expert eller specialist är perfekta för blivande konsulter. Ett byggföretag behöver inte alltid en ljusdesigner eller en energispecialist men ibland har de projekt där deras kunskap är kritisk för att färdigställa bygget eller säkerställa att allt går till på rätt sätt. Det finns flera konsulter som är ovärderliga vid större projekt, exempelvis telekonsult eller VVS-konsult. En av de saker som många konsulter uppskattar är att du oftast får varierade arbetsuppgifter och inte behöver utföra samma typ av jobb i flera år.

Ett företag som tar hand om dig

Det finns flera företag som tar in duktiga studenter och nyexaminerade ungdomar. Dessa företag skickar sedan ut dig på olika uppdrag, ibland på egen hand och ibland som en del av ett team. En del företag har flera typer av konsulter, från energikonsult till elkonsult och mycket mer. De ser sedan till att uppdraget utförs på bästa möjliga sätt genom att ha en regelbunden dialog både med konsulten och med uppdragsgivaren. En av de största fördelarna med att börja arbeta som konsult efter examen är att du kan bygga upp ett stort nätverk samtidigt som du även får erfarenhet inom just ditt arbetsområde. Riktigt bra konsulter kan bli hett eftertraktade av andra företag, något som alltid är en fördel när det är dags att löneförhandla.

Vad tjänar en konsult?

Det finns många faktorer som påverkar hur mycket en konsult får i lön, från ålder och erfarenhet till hur duktig och eftertraktad man är på marknaden. Det är dock inte ovanligt att en konsult jobbar upp sin lön tills den hamnar över 30-strecket. Om du nyligen tagit examen är det väl värt att överväga konsultbanan, speciellt om du studerat inom ett område som är högt eftertraktat på marknaden.