Sparkonto med hög ränta

När det kommer till din privata ekonomi finns det inte mycket som är viktigare än ett ordentligt och tryggt sparande. Med ett sparkonto ser du till att du har något att ta av när oförutsedda kostnader dyker upp och skyddar dig från att hamna i skulder eller tvingas betala höga låneräntor. Dessutom är det viktigt att spara för framtiden. Se därför till att spara dina pengar på ett konto med bra ränta så att du kan känna tryggheten av att kunna njuta av livet, både nu och senare.

Tjäna pengar på ditt sparande 

Det finns två huvudsakliga punkter att titta närmare på när det är dags att öppna sparkonto – avgifter och ränta. Det finns en mängd olika banker och kreditmarknadsbolag där du kan välja att spara dina pengar. För många kanske det låter smidigt att välja samma bank som där de har sitt kontokort registrerat, men precis lika smidigt kan det vara att spara sina pengar någon annanstans. Välj istället att titta på vilka villkor de erbjuder. Att spara sina pengar på en plats med höga avgifter eller obefintlig ränta är ingen bra idé, utan titta på några som kan erbjuda något tillbaka som tack för att du lånar ut dina pengar till dem. Hos vissa bolag erbjuds spartjänster med konton som har både både hög sparränta och kostnadsfria uttag som även omfattas av den statliga insättningsgarantin. Hos flera av dessa finns varken bindningstider eller dolda avgifter och du kan välja att ta ut dina pengar när du vill, hur många gånger du vill. Välj exempelvis ett sparkonto med en ränta på 0,75 %, då får du 16 152 kr på 10 år genom att sätta in 5 000 kr/månad.

Spara på rätt sätt

Se inte på ditt sparkonto som ett sätt att bli rik, det är snarare vad dina hus- och investeringskonton är till för. Se istället på det som ett sätt att säkra upp mot om något oplanerat skulle hända, så som att förlora jobbet eller bilen skulle gå sönder, eller för att spara till något stort som du vill lägga pengar på i framtiden. Det kan till exempel handla om en resa eller handpenningen till ett bostadsköp. Bestäm dig för hur mycket du ska spara varje månad och vilka mål du vill sätta upp för dig själv. En god idé är att börja med att rada upp alla de fasta kostnader du måste betala varje månad, då ser du lättare vad du har att röra dig med. Genom att dessutom vara påläst om hur och var du ska spara dina pengar för det ändamål de är ämnade att användas, kommer du att kunna få ta del av fler fördelar. Sluta därför spara dina pengar på ett vanligt konto och placera dem på ett konto anpassat för sparande istället. På så sätt kommer du kunna se att du får belöning från första kronan.