kvinna på en båttur

Steg 1. Använd flytväst

Det här rådet känns säkert igen från många håll. Men det är mycket viktigt att ha flytväst på sjön. Det kan vara lätt att tänka att man kan simma själv, men skulle olyckan vara framme under en båtutflykt och man hamnar i vattnet så är det inte säkert att man klarar av det längre. Man kan vara skadad, men det kan också vara så att man måste simma längre sträckor i vattnet, och då hjälper flytvästen till att hålla en flytande även när man är trött och inte orkar simma längre.

Steg 2. Ta med mobilen i ett vattentätt fodral på båtutflykten

Man kan tänka sig att det är trist att ha med mobiltelefonen på en så härlig naturupplevelse som en båtutflykt faktiskt kan vara, men att ha med en mobiltelefon i ett vattentätt fodral kan vara livsviktigt. Det är inte bara i de fall när båten tar in vatten som mobiltelefonen kan vara en räddare i nöden, utan även om till exempel någon i båten blir plötsligt sjuk och behöver vård. När mobiltelefonen då har varit i ett vattentätt fodral och inte blivit nedstänkt av vågskum eller liknande går det snabbt att ringa 112 och därmed få tillgång till vård för den sjuke.

Steg 3 – Håll koll på vädret

Vädret kan slå om snabbt när man är ute på båtutflykt , och just i en båt kan det vara extra viktigt att ha respekt för vädrets makter, eftersom man snabbt blir utsatt om det blir ett riktigt oväder. Vet ni att det är åska på gång, ta er in till en ö och vidtag säkerhetsåtgärder. Att vara på sjön vid åska kan vara direkt farligt. Men tänk även på att kontrollera vindstyrka och soltimmar – vinden för att veta om båten klarar av vindstyrkan, och solen för att ta med saker som solskydd och färskvatten i båten för att förhindra solsting och liknande tillstånd.

Steg 4. Undvik alkohol på sjön

Båten är ett fordon och det räknas som rattfylla att köra båt full. Det innebär också att man kan utsätta sina medresenärer för fara om man kör båt med alkohol i blodet. Det här tipset kan vara en mycket viktig del i det hela, och betonas ofta på båtutflykt kurser landet över. Att undvika alkohol på sjön kan vara klokt även som medpassagerare. Blir det för mycket av det goda ökar risken för att man får en sämre balans, och då kan det gå snabbt hända att man trillar i vattnet.

Steg 5. Medverka på båtutflykt kurser

Om du är sugen på att gå båtutflykt kurser i Stockholm finns det flera företag som erbjuder kurspaket. Du kan välja att gå grundläggande säkerhetskurser, men du kan även välja att gå på kurser där man fokuserar på hur man hanterar en segelbåt eller en motorbåt. Oavsett vilken båt du tänkt ge dig ut i så kan du även kolla in Sjöräddningssällskapets filmer om sjösäkerhet för att öka på dina grundkunskaper.