Bästa sättet att skapa en ergonomisk arbetsplats

Bästa sättet att skapa en ergonomisk arbetsplats

En arbetsplats bör ge dig både inspiration och motivation till att jobba, men den måste också vara utformad på ett ergonomiskt sätt. Annars finns risken för ryggont, problem med axlar och nacke och många andra bekymmer. Men hur skapar man egentligen en ergonomisk arbetsplats på ett enkelt sätt? Vi har tipsen!

Skrivbord och stol

Om du jobbar framför skärmen är det oerhört viktigt hur du ställer in skrivbordet och stolen. Det bästa alternativet är att köpa ett höj- och sänkbart skrivbord. Då kan du variera mellan att sitta och att stå upp. Men det är inte allt. När du väl sitter vid skrivbordet måste du se till att skärmen är i rätt höjd utifrån dina ögon, samt att skrivbordet är i rätt höjd så att du kan sitta helt rak i ryggen och samtidigt ha axlarna avslappnade. Man kan säga att underarmarna ska vara i en 90-gradig vinkel, då är axlarna avslappnade och du får en bra position framför datorskärmen. När bordet och stolen är inställda rätt gäller det att även datorskärmen är i en lagom höjd. Du ska sitta helt rak i ryggen och helst titta rakt fram. Om skärmen är för högt upp ansträngs nacken och du kan få problem. Om skärmen är för långt ner riskerar du att få gamnacke.

Tips: testa dig fram för att hitta en bekväm position där ryggen är rak, armar och axlar avslappnade och nacken i en skön ställning,

Tangentbord och mus

Vart du placerar tangentbordet och musen har också inverkan på din ställning. Ha helst tangentbordet nära bordskanten, genom denna position blir det lättare att ha armarna i en 90-gradig vinkel. Ha även musen nära så att du inte behöver sträcka ut underarmen och handleden i en obekväm vinkel. Just handlederna är viktiga att röra på rätt sätt. Om ditt tangentbord är högt kommer dina handleder att jobba i en oergonomisk vinkel som kan riskera att du får karpaltunnelsyndrom, då får du domningar och stickningar i händer och fingrar.

Stretcha

Om du, som många andra i dagens samhälle, också jobbar många timmar framför datorskärmen varje dag, är det oerhört viktigt att du skapar en ergonomisk arbetsplats. Idag är ryggvärk ett folkhälsoproblem. För att undvika smärta i rygg, axlar och nacke är det viktigt att du stretchar regelbundet när du jobbar. Ställ dig upp och stretcha nacken, axlarna och ryggen helst varje halvtimme. Det tar inte lång tid, bara några sekunder och kan ha mycket positiv inverkan på din kropp.