Har ditt företag vuxit ur lokalerna eller behöver verksamheten effektiviseras genom att flytta till något mindre? Alla som någon gång har flyttat vet vilken pärs det kan vara: halvfulla flyttkartonger överallt, det är omöjligt att hitta det du allra mest behöver och själva flytten tar både onödigt mycket tid och energi. Så den stora frågan vid företagsflytt är: anlita en extern flyttfirma eller sköta allt internt?

Många företagare tänker ständigt på sätt att kapa kostnader och att byta lokaler är ofta en kostsam historia. Så varför ska ditt företag lägga pengar på att köpa in en extern tjänst som företagsflytt när du har vältränade medarbetare? 

Fundera på detta innan du bestämmer dig.

Var gör min personal mest nytta? 

Är Leif en hejare på packa flyttkartonger effektivt eller gör han bättre nytta genom att göra det jobb som han är utbildad till? Det slitna uttrycket “skomakare bliv vid din läst” passar väl in här. Gör det du är bra på, helt enkelt. 

Vad är mest kostnadseffektivt?

Visst sparar du in pengar genom att sköta flytten internt, men du riskerar också att förlora kunder, missa deadlines och gå miste om fakturerbar tid. 

Vad händer om någon skadar sig?

Även om dina medarbetare är friska som nötkärnor och tillbringar flera dagar i veckan på ett närbeläget gym, finns risken alltid att någon skadar sig. Skadorna kan i värsta fall leda till många dagars sjukskrivning. Skaderisken är en bidragande anledning till varför många organisationer anlitar en extern aktör vid företagsflytt.

Finns försäkring & transporttillstånd?

Om det är du som organiserar en företagsflytt måste du ha tänkt på precis allt. Vad händer exempelvis om du eller någon av dina anställda tappar en datorskärm eller skadar en soffa? En extern flyttfirma har ofta både försäkring & transporttillstånd som täcker skador och ger tillstånd att transportera inventarier. 

Vem ska städa?

Ofta är det stort fokus på själva flytten vilket gör att städning av den gamla lokalen lätt glöms bort vilket ger onödig stress när någon måste städa i all hast. Anlitar du ett externt flyttföretag så erbjuder de ofta fler tjänster än att bara flytta ー även flyttstädning finns ofta att beställa. 

Några sista råd inför kontorsflytten

Innan du bestämmer dig för om du vill sköta flytten internt eller externt, kommer här en liten kom ihåg-lista inför flytten.

  • Vem ska organisera allt?
  • Vem ska packa?
  • Vem ska bära?
  • Vem ska sköta transporten från punkt A till punkt B?
  • Finns försäkring & transporttillstånd?
  • Vem flyttstädar?