inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är en viktig del av arbetslöshetsersättningen. Den agerar som en extra fallskärm, ett komplement till a-kassans ersättning, som ser till att du kan täcka alla kostnader och utgifter du har varje månad. 

Här är 5 fördelar med att teckna en inkomstförsäkring.

1. Säkerställ en inkomst

Arbetslöshetsförsäkringen och inkomstförsäkringar ser till att pengaflödet aldrig upphör helt och hållet. Tänk dig själv vad som skulle hända om du helt plötsligt inte fick in en krona till från jobbet. Medan många har sparpengar så kommer de i slutändan att ta slut. Med hjälp a-kassan och inkomstförsäkringen kan du säkerställa att du får in pengar oavsett din arbetssituation.

2. Längre ersättningstid

En fördel med en inkomstförsäkring är att den både förlänger ersättningstiden och ser till att du får den maximala ersättningen extra länge. Du kan få upp till 300 ersättningsdagar beroende på vilken inkomstförsäkring du väljer. Högsta gräns för en inkomstförsäkring ligger på som mest 80 % av din lön. 

3. Högre ersättning

Desto fler utgifter, desto viktigare är det att kunna få ut en stor del av sin lön. Poängen med att skaffa en inkomstförsäkring är att du får ut mer pengar än vad du hade gjort om du bara hade arbetslöshetsförsäkringen samt din månadslön.

4. Du behöver inte deklarera ersättningen från en inkomstförsäkring

Enligt skatterättsnämnden är ersättning från din inkomstförsäkring inte skattepliktig. Detta innebär att ersättningen från din inkomstförsäkring inte behöver tas upp i deklarationen och att beloppet inte kan skattejämkas. Det innebär även att ersättningen inte är avdragsgill.

När du ska skaffa en inkomstförsäkring kommer du att behöva deklarera din fullständiga inkomst, från månadslön och provision till eventuella tillägg. Detta är dock inte samma sak som deklarationen till Skatteverket.

5. Se till att dina skulder inte växer

Om månadslönen snabbt minskar kan det vara svårt att samtidigt betala av dyra utgifter i form av t.ex. amorteringar, abonnemang och skulder. Detta kan i sin tur leda till andra problem, exempelvis betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Undvik denna situation så långt det går genom att teckna en inkomstförsäkring med ett försäkringsbolag i Sverige.

Hitta den bästa inkomstförsäkringen för dina behov

Bästa inkomstförsäkring är den som passar dina behov. Detta varierar självfallet från person till person, situation till situation. I vissa fall är det inte ens värt att skaffa en inkomstförsäkring om din lön inte överstiger en viss summa. Vårt tips? Leta upp och jämföra olika försäkringsbolag, jämför inkomstförsäkring pris och förmåner för att se vilken inkomstförsäkring som passar dig bäst.