I hemmet brukar en köksventilation vara i form av en spisfläkt eller spiskåpa, och det är en nödvändig del för att förhindra matos och fukt från att spridas i samband med matlagning. Men det är inte bara att köpa en fläkt och hoppas på det bästa, och speciellt inte inom konditori-, bageri- och restaurangbranschen. Vi listar 4 saker man behöver ha i beräkning när man ska få en väl fungerande köksventilation, men först och främst, vad är skillnaden på en spisfläkt och en spiskåpa?

Spisfläkt eller spiskåpa?

En spisfläkt har en egen motor som kräver en egen ventinationskanal för att ventilera ut fukt och matos från köket. En spiskåpa saknar däremot en egen motor och använder istället husets egna centralfläkt. En spiskåpa används i lägenheter och villor, medan en spisfläkt är vanligast förekommande i fristående villor. 

Köksventilation för restauranger

Det är desto viktigare för restauranger och bagerier att ha en effektiv köksventilation. Det är viktigt att ta hänsyn till arbetsmiljöverkets regler samt kommunens egna krav på restaurangventilation. Några exempel på vad en resturangventilation gör är:

  • förhindrar mögeltillväxt
  • förhindrar kondensbildning
  • ger en god luftkvalitét i lokalen
  • leda bort stekos

4 saker att ha i åtanke

Det finns många saker man bör ha i beaktning för att köksfläkten ska vara så effektiv som möjligt. Detta gäller både privatpersoner och företag. Oavsett om du har finansieringen för att få hjälp av ett annat företag eller inte så kan det vara bra att ha koll på påverkande faktorer för en köksfläkt.

Avstånd

Avståndet mellan spisen och kökventilationen är en av de viktigaste faktorerna att ha i åtanke för en effektiv ventilation. Köksfläkten bör sitta så lågt som möjligt, minst 50 cm för en elspis och minst 65 cm när det gäller gasolspis.

Storlek

En spiskåpa ska vara minst lika bred som spisen, medan köksfläktar (som har en egen motor) kan vara tillräckligt stark för att vara mindre än oskällan. 

Lufthastighet

Spiskåpan eller spisfläkten bör avlägsna minst 25 liter luft per sekund, men en effektiv fläkt avlägsnar betydligt mer än så. Vilken lufthastighet ni behöver avgörs av hur mycket fett, matos och rök som uppstår.

Placering

Om du själv kan välja vart din köksventilation ska vara placeras den med fördel mot en vägg. Trots att köksöar är båda fina och praktiska så avlägsnas matos sämre när det kommer från mitten av ett rum. En köksfläkt vid väggen har bättre förutsättningar för att många upp matosen och presterar automatiskt bättre.

Ta hjälp av ett företag

Det kan vara svårt för resturanger att själva avgöra vilken typ av fläkt som krävs för just dem. Som tur är finns det företag som kan hjälpa er med korrekt resturangventilation, och många erbjuder fler tjänster ni kan ta nytta av, till exempel:

  • övrig resturang/bageri utrustning
  • strategisk utveckling 
  • entreprenad
  • finansieringlösningar
  • restaurang- och hotellinredning